Нека читателят сам си даде отговор на този въпрос. Ние само ще представим някои факти.
На 06 януари 2017 година към Генчо Генчев, кмет на община Свищов, са поставени няколко въпроса на основание Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Накратко, в заявлението се пита на кои медии, за какво и какви суми е плащала община Свищов. За подробна информация вижте ТУК. На 20.01.2017 г. кметът отказва достъп до исканата обществена информация. Мотивите вижте ТУК. Със свое решение №100 от 07.04.2017 г. Административен съд Велико Търново отменя като незаконосъобразен отказа на кмета. Подробности вижте ТУК:.
Към ден днешен Генчо Генчев все още не е предоставил обществената информация, която съгласно ЗДОИ и съгласно решението на съда дължи на гражданите на Свищов.
Защо припомняме този случай?
Справка в сайта за разследваща журналистика Bird.bg сочи, че:
1. През 2020 г. община Свищов плаща 2 880 лв. на вестник „Мездра XXI век“ (общински вестник на община Мездра). За какво е платена тази сума? Какви са интересите на община Свищов в община Мездра?
2. През 2018 г. община Свищов плаща 3 600 лв. на вестник „Кореспондент“. Хайде да поразгледаме сайта Korespondentbg.com. Какви цели постига община Свищов, плащайки на точно този вестник?
3. През 2018 г. община Свищов плаща 9 600 лв. на информационна агенция „Фокус“ („ФОКУС-НУНТИ“ ООД). Какви информационни услуги оказаха от въпросната информационна агенция на община Свищов, та им платихте 9 600 лв. от данъците на свищовлии, г-н Генчев?
4. През 2018 г. община Свищов плаща 9 600 лв. на радио “Бумеранг FM”. Какви информационни услуги оказа въпросното радио на община Свищов, та им платихте 9 600 лв. от данъците на свищовлии, г-н Генчев? И как така тарифите на информационна агенция „Фокус“ и радио „Бумеранг FM“ са досущ еднакви – все по 9600 лв.?
5. През 2018 г. община Свищов плаща 9 600 лв. на вестник „100 вести“. Пак ли 9 600 лв. и пак през 2018 г.? Какво направиха от въпросния вестник за сумата 9 600 лв., г-н Генчев?
6. През 2020 г. община Свищов плаща 1 404 лв. на ТВ САТ КОМ (телевизионен канал в Асеновград). И там ли имаме интереси, г-н Генчев?
7. През 2020 г. община Свищов плаща 4 000 лв. на вестник „Борба“ (както сами са се определили – вестник за новини от Велико Търново). Сериозен ПР се е случвал през 2020 г. в областния град. Кой и с какви цели го е правил и какви резултати са постигнати, г-н Генчев?
И това далеч не е всичко, похарчено за медийно обслужване. Сумите са стряскащи, но какви са реално ще разберем тогава, когато свестни хора влязат в управлението на общината.
Разбира се, повдигнатите тук въпроси ще останат безответни. Но пък ние знаем, че такива управници не са ни необходими. Търсят се читави. Не такива, които само се афишират като различни от досегашните. Търсят се хора, доказали, че могат да се отнасят с уважение към гражданите и да управляват прозрачно, почтено и ефективно. Хора, които да си плащат за медиен комфорт с наши средства, не ни трябват…
Радослав ЙОРДАНОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.