159 години от рождението на писателя – сатирик Алеко Константинов отбелязва родния му град. Какво пази Историческия музей в града, свързано с живота на Щастливеца, разказва пред Актуално Свищов Ивелина Габровска, директор на ИМ-Свищов.
През годините потомци по майчина линия на Щастливеца от Видин и София са разгледали експозицията на писателя, разказа пред Актуално Свищов Ивелина Габровска, директор на Исторически музей – Свищов. Те са обещали да дарят на музея фотографии и други вещи, свързани с живота на писателя-сатирик. Роднини на именития свищовлия по майчина линия и от Кюстендил са посещавали музея. Самият Алеко Константинов и неговите сестри нямат преки наследници.
222 експоната, свързани с живота на Щастливеца, могат да видят посетителите на музея открит на 15 май 1926 година, който 1979 година става мемориален. На втория етаж на къщата е направена възстановка на подредбата в богата търговска къща от 19-ти век – показани са оригинални виенски мебели и предмети на бита от онова време.
Интерес сред посетителите предизвиква пианото, на което са свирили сестрите на писателя. Самият Щастливец е обичал да свини на цигулка. За съжаление не е запазен подобен музикален инструмент и това ще бъде едно от най-ценните попълнения във фонда на музея, споделя още Ивелина Габровска.
Най-голям интерес обаче у посетителите предизвиква стъкленицата, в която се пази сърцето на Щастливеца. То е запазено по идея на проф. Боян Пенев и се съхранява до откриването на музея. До стъкленицата стои и костюма на Алеко, с който е бил фаталния ден на убийството. Сред експонатите на музея са и първите издания на произведенията на Алеко Константинов. Освен това във фондовете се пазят и преводи на „Бай Ганьо”, който е издаден на над 30 езика. В родната къща на писателя се пазят издания на романа на английски, руски, немски, албански, турски, есперанто и др.
96 години от своето откриване отбелязва през май Исторически музей – Свищов, споделя още Ивелина Габровска. Той е създаден по инициатива на Боян Пенев и активната помощ на проф. Иван Шишманов, приятел, съученик и роднина на писателя. По същество това е един от най-старите музеи в страната, който днес пази над 20 хиляди експоната. Освен къщата на писателя музеят включва и етнографска експозиция, археологическа експозиция, сбирката, посветена на Освобождението на Свищов в местността „Паметниците”, и експозицията в Горна Студена, където е била главната квартира на Царя Освободител…
Археологическата експозиция е таматична и посветена изцяло на Нове. Древното селище край Свищов е най-добре проучения римски военен лагер на територията на България и в същото време е и най-добре запазен, което го прави изключително ценен за специалистите.
Свищовското златно съкровище е другата ценност на свищовския музей. Ценната находка е от късната бронзова епоха 2000 – 1500 години преди Христа и бе открита преди години от Росен Тодоров и дарена на ИМ-Свищов. Накитите от благородния метал са торква, гривна и апликация и тежат общо 250 грама. Част от съкровището са и бронзова брадва, оръдие на труда, също от бронз и гърнето, в което е намерено съкровището. То е било напълно възстановено от специалисти от БАН.
Има идеи за нова сграда, която да приюти музея, споделя още Ивелина Габровска. През последните години са водени разговори с кмета д-р Генчев и Росен Маринов, директор на културната общинска дирекция. Някои от помещенията са прекалено големи като сградата на бившия химически техникум. Други не отговарят на едно друго важно условие – да имат паркинг за групите. Освен това са необходими и други неща за съхраняване на богатия фонд. Директорът обаче не губи оптимизъм, че ще се намери вариант за сграда на музея.
Александър ШАБОВ

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.