Той е на 28 години. Завършил е Търговската гимназия с приличен успех, без да е пълен отличник, както уточнява самия той. Но отт уважението на учителите си вижда, че е оставил добро впечатление. Завършва и Стопанската академия – бакалавър и магистър. Работи в частния сектор. Ивелин Петров, съветник първи мандат пред Актуално Свищов…
– Господин Петров, какво Ви мотивира 2019 година да влезете в политиката, кандидатирайки се за общински съветник?
– Трудно беше даването на съгласие, два месеца, честно казано, размишлявах върху въпроса. От една страна исках да дам своя принос към общността, от друга страна не бях сигурен дали политиката е за мен, защото аз идвам от частния сектор – там мъжката дума е мъжка дума винаги! Докато в политиката всеки знае, че е мръсна игра, мръсна работа с две думи – това беше минусът, който ме дърпаше. В крайна сметка проекта на „Площад „Алеко“ и на господин Калин Костов, който представи тогава пред мен натежа за да му отговоря „да“.
– Казахте, че политиката е мръсна игра – това ли е урокът, който научихте за изминалите три години от мандата Ви?
– Всъщност – не можеш да вярваш на чутото, а на видяното! Аз съм свикнал да работя, освен с мъжка дума и с договор. Той е съглашение между две страни, което тук липсва – разчитаме само на мъжката дума, а тя ако днес е ОК, утре може и да не се случи. Другото, което успях да видя – за съжаление нашите съграждани са много по-незаинтересовани към това, което се случва в политиката, отколкото аз съм очаквал, честно казано. Вижда се на такива публични обсъждания – на бюджети, ПИРО, срещи за изграждане на Дунав мост – обществеността я няма. Ако не са такива медии като Вас, да обикаляте, да показвате за да могат поне да прочетат…
– Добре, а каква е според Вас причината за тази апатия?
– Повечето са много по-големи от мен и са свикнали, закърмени, с надеждата за един преход и едно по-добро утре, което и така не се е случило. През една-втора-трета политическа партия, която ще помогне на страната хората са видели, че няма изход от положението и каквото и да правят винаги ще бъдат прецакани. Затова не се залагат надежди, всеки приема факта, че нещата ще продължат да си вървят по течението. От това се възползват силните на деня – колкото по-малка съпротива от страна на граждани, от страна на позиция толкова по-лесно и в общински, и в национален план, го виждаме – кой каквото реши това прави и никой не може да го спре!
– Вашата оценка за качеството на среда за живеене в Свищов по шестобалната система?
– Бих казал „среден“ 3. Смятам, че доста хора я биха оценили доста по-ниско, но аз съм човек, който обича спокойствието и мрази забързаното ежедневие. Това в Свищов благодарение на водените политики – градът е толкова обезлюдял, предлагащ толкова малко неща. Аз тук намирам своето спокойствие и това, което съм търсил – и в личен и в професионален план. Откъм социален живот мога да кажа, че от съучениците, с които завърших сме само трима в града! Това е показателно, защото не всеки си е тръгнал заради пари. Имам много приятели, които си тръгнаха, защото тук не могат да реализират живота, който искат, дори битовизма – да намерят жена, с която да живеят. Това описва катастрофата, в която сме попаднали…
– Господин Петров, освен позициите, които заемате като общински съветник сте се включвали и в екоинициативи – залесяване, инициирано от Радослав Йорданов, почистване на „Калето“. Какво Ви кара да го правите това?
– От една страна обичам природата, от друга страна обичам и инициативните хора. В случая залесяването на дърветата – Радослав, не една кауза има този човек и всичко това, което прави и енергията, с която ги прави е много похвално. И на мен ми доставя удоволствие да бъда част от нещо такова, дори и малка, защото ние там бяхме 10-20 човека. Аз съм общински съветник, но това не ме прави по-различен от останалите хора, аз бях там заради самата идея. В момента дори имаме една идея за възстановяване на една борова гора в местността „Паметниците“, където се оказва, че поради климатичните условия доста от боровете са пречупени, нападали. Вече проведохме разговор с изпълнителния директор на Северо добивна компания, който прие идеята и ще ни осигури с дръвчета и при благоприятни условия ще съберем една група ентусиасти. Надявам се Радо също да участва. Това остава след нас, за нашите деца – много е хубаво да се разхождаш сред природата и да се любуваш, не всичко там е израсло от само себе си.
– Вашето занимание през свободното време?
– Свободно време е малко разтегливо понятие, защото аз си падам малко работохолик и съм средно ученолюбив. Свободното си време не го запълвам с хобита, а с недовършена работа и задачи или недовършени курсове, които в момента се броят на пръстите на двете ми ръце. Но това ми доставя удоволствие и четенето на книги – аз съм голям любител на книгите. 2021 година си инсталирах приложението Storytel, което ми дава възможност в обедната почивка, разхождайки се да слушам – през него съм изслушал 40 книги. Това ми доставя страхотно удоволствие и ме успокоява.
– Преди малко повече от два месеца станахте баща…
– Да. Най-хубавият етап в личен план за мен в живота. Хората казват, че е уникално – действително като го видиш е още по-хубаво от очакванията първоначално. Много съм щастлив. Единственото, което в момента се борим е да имам малко повече време за него, защото буквално се вижда как расте с всяка изминала секунда.
– Господин Петров, играли ли сте хазарт някога в живота си?
– Ако се счита залагането на футболни мачове – да, ако ли не – никога!
– Ползвали ли сте услуги, предлагани от обявите на „Ало.бг“?
– От сайтове съм си поръчвал неща за дома разсад за градинката, която поддържаме, лампи. Услуги или каквото и да било от „Ало.бг“, категорично не съм си поръчвал…
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.