Спешно се търсят нови инвеститори за Свищов. От публикация на „Актуално Свищов” се информирах, че „Над 42 милиона лева е Бюджет 2023 на община Свищов”, а „Капиталовата програма е за над 4,2 милиона лева” Браво! Работещите в общинските структури могат да са спокойни, че заплати ще има. Да се надяваме, че и капиталовите разходи ще доведат нови „мощни инвеститори” в града ни.

Но… докато търсите „дивото”, то какво правите за „питомното” уважаеми, общински съветници? Какво правите за сегашните инвеститори в града ни, които са разкрили работни места и се борят за оцеляване в „цветущата” ни пазарна икономика? Любима тема ми е такса смет. Докога предприемачите ще плащат такса смет за празни халета, в които нямат никаква дейност и от които не се генерират никакви отпадъци? В производствените помещения, където има дейност, докога ще се плаща на база промили, а не на реално генерирани отпадъци? Защо да плащаш сума в размер за 5 контейнера, когато реално генерираш отпадъци за един? Докога хотелиерите ще плащат такса смет за празните хотелски стаи? Някога и някой общински съветник ще предложи ли да се въведе малко европейски практики при формирането на такса смет или „то това много е сложно” да приложим малко международен опит? Същото важи и за необитаемите жилищни имоти.

Всяка година трябва да се подава декларация, че имотът не се ползва, за да не се начислява такса смет. В общи линии е сложно да си инвеститор в Свищов. Тръгнали сме да привличаме чужди инвеститори, а не обръщаме внимание на действащите в момента. Важното е общинската заплата да се получава редовно и навреме. Някой мъдър общинар ще даде ли отговор на въпроса докога жителите и гостите на Свищов ще ги ядат комарите и чак след това се започва пръскането със самолет за тяхното унищожаване.

Логично е площите да се третират с препарати преди да се излюпят ларвите на комарите, а не след като цял град е нахапан. Водя туристи за фестивала на Легиона и Ооо…Греда ! Жега. Комари. Познайте тези хора дали ще дойдат пак в Свищов за каквото и да било. Трудно се развива туризъм в Свищов. Не че нямаме какво да покажем. И история имаме, и топла минерална вода имаме и то на територията на бъдещия „Индустриален парк”, и древна археология имаме, и вино имаме. Нямаме удобствата за развитие на туризъм. Нямаме заинтересовани общинари, които да работят в тази посока и да развиват този сектор. Важното е да се гласува „удобно” и да има сигурна заплата.

Някой от общинските съветници ще изрази ли мнение по зададените въпроси или „да си гледам работата”?
Даниела ДАВИДКОВА