Хора от различни политически цветове влизат в Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Това съобщи в Свищов вицепрезидентът Йотова пред медии, предаде репортер на Актуално Свищов.


„Днес ние ще започнем конструирането на нашия инициативен комитет. Той ще бъде обявен съвсем скоро, защото спазваме дадените от ЦИК срокове. Вие ще видите, че там ще има хора от най-различни политически цветове, с най-различни идеи. Смея да твърдя, че сред тях ще бъде и цвета на България”, заяви Илияна Йотова.
Ние, затова обявихме желанието си, да се кандидатираме за втори мандат още в края на януари. Не бихме искали да бъдем инструмент в ръцете на политическите партии. Това за което се борим с президента от четири години са нашите предизборни обещания от 2016 година – държавност, законност и справедливост за българските граждани”, заяви още Йотова.
На въпрос как коментира обявената вчера формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Румен Василев, Йотова заяви: „Нека видим как ще продължи за напред новия политически проект. Нека видим предизборната програма, с която ще излезе. Нека да видим и листите, с които ще излезе. Тогава ще бъда по-категорична в заключенията си. С днешна дата, което мога да кажа – да не разочароват българските граждани. И силния старт, който имаха като служебни министри да продължава и занапред. Промяната задължава много, както и думи като промяна и почтеност и носят след себе си много отговорности”.
На въпрос как вижда бъдещия парламент и дали в него ще има 121 читави хора вицепрезидентът заяви: „Смея да се надявам следващия парламент да има повече от 121 читави хора. Не приемам и не харесвам разделението на партии на статуквото, нови партии на протеста и още по-нови партии. Ние всички сме българи и сред нас има честни, справедливи и изключително читави хора. Моето желание е голяма част от тях да бъдат новите народни представители. Много се надявам следващия парламент да роди стабилното правителство на страната”.
Попитана как приема, че БСП започва нова номинация на кандидат-президент Йотова отговори: „Разбирам Корнелия Нинова, която ще изпълни записаното в устава на БСП основните партийни организации да направят номинации за президент и вицепрезидент. Аз не се съмнявам в подкрепата на българските социалисти и не само на тях, но и на ляво мислещите хора в България. Самата аз съм част от това ляво пространство и винаги ще защитавам леви идеи, леви ценности и леви политики. Но трябва и да си се научил да търсиш съюзници, да намираш консенсуса, за да има развитие на държавата”.
Няма как новата формация да отнеме електорат от БСП, смята още Илияна Йотова. „Не знам защо тази мантра стана толкова натрапчива през последните дни. По-скоро аз смятам, че тези хора ще привлекат нашите деца, по-младите хора на България. Това е моето впечатление от вчера. От първите заявки, струва ми се, това ще бъде една центристка партия”, заяви вицепрезидентът”.
Илияна Йотова откри днес 85-та учебна година в Академията.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.