В опит да спаси поста си главният прокурор Иван Гешев се ожали пред Европа от премиера Кирил Петков, от вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър Надежда Йорданова, от бивши и настоящи депутати, от политически лидери, бизнесмени и граждански активисти, пише вестник „Сега”.
На 21 декември 2021 г. той е изпратил становище от цели 32 страници, адресирано до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в европарламента, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия.
В него в разхвърлян стил Гешев се оплаква от куп неща. Започва с твърденията, че лица, преследвани от прокуратурата, насочили манипулативно и по недопустим начин „нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и прокуратурата“. Той очевидно има предвид протестите през лятото на 2020 г., но пропуска да посочи, че въпросната енергия още изначално беше насочена срещу него и държавното обвинение, включително и около избора му на поста. За да докаже тезата си, главният прокурор разказва за записи на Васил Божков, в които той говорел за реформа в съдебната власт, както и че шефът на държавното обвинение трябва да стане „фигурант“. Последното, според Гешев, било „част от политическите програми и на партиите от настоящата управленска коалиция“.
Главният прокурор се оплаква директно от премиера Кирил Петков, който настоя за оставката му. Според Гешев изявленията на Петков са нарушение на разделението на властите и за опит за политическо влияние върху независимостта на съдебната власт. В подобен тон са оплакванията на Гешев и от вътрешния министър Бойко Рашков и от правосъдния министър Надежда Йорданова, които също на няколко пъти поискаха оставката му в прав текст.
На много страници главният прокурор се хвали с купища неприключили с присъди разследвания. Той обяснява, че ръководената от него прокуратура безпрецедентно след 1989 г. била обвинила и предала на съд министър, давайки пример с бившия министър на околната среда Нено Димов. Гешев очевидно не знае или умишлено премълчава факта, много министри бяха разследвани и съдени след 1989 г., а един дори излежа присъда.
Главният прокурор се хвали и как разследвал и обвинил „редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси“. Той дава пример с Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Нито едно от тези разследвания не е приключило с присъда дори на първа инстанция.
Гешев споменава и изгонени руски шпиони и разбита шпионска група в Министерство на отбраната. Тези хвалби са гарнирани с твърдения за намалели телефонни измами и понижена битова престъпност, както и че при 97% от внесените от прокуратурата в съда дела се е стигало до осъдителна присъда.
Гешев се жалва от това, че МВР е проверявало дипломата му за завършено юридическо образование, както и от подадения във ВСС сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, с което се иска дисциплинарно производство срещу главния прокурор.
Гешев е възмутен, че „натиск“ имало и върху „личната му сфера“. По повод извършвана проверка, служители на ГДБОП на МВР са снели сведения от 83-годишния баща на главния прокурор Иван Гешев, и жената, с която живее на семейни начала. Лица от приятелския ми кръг са подложени на масирани проверки от НАП, което Гешев също свързва със себе си. Всички тези проверки на ГДБОП са заклейменени от прокуратурата като незаконни.
В становището е включена и историята с оплакванията на прокуратурата, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов бил упражнил натиск върху трима прокурори при разследването на аферата „Хемус“. Държавното обвинение се възмущава и готовността на управляващата коалиция да закрие специализираната прокуратура. Като неверни пък се определят твърденията, че „планът за възстановяване е обвързан с персонално отстраняване на заемащия поста главен прокурор“.
Накрая Гешев отправя молба до всички, до които е адресирал становището си, за „спешни действия в рамките на вашите компетентности“.
Прокурорският документ бе разпространен от Движение „Ние идваме!“, което смята, че с позицията си Гешев „опозорява български министър-председатели, министри, политически лидери, президента, депутати и граждански активисти“, както и че е „възмутителен фактът, че българската прокуратура се превръща във фактор, който вреди с неистини на доброто име на България, освен със собственото си поведение в страната, но и на международната сцена“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.