Георги Гърков, който е възпитаник на Академията – специалност Застраховане и социално дело, се занимава сериозно с пчеларство от 2015 година. Иначе среща пчелите още като малък, помагайки на дядо си, а и днес на баща си в отглеждането на семейните кошери. С гледането е трупал и опит, който години по-късно се оказва един от най-ценните му капитали в новото занимание…

„Сериозно се занимавам с пчеларство от 2015 година с един партньор, с който закупихме 25 кошера. След това всяка година увеличаваме бройката им. Към момента са около 200 кошера“, разказва пчеларят.

Свищовлията се е ориентирал към планински район за своя пчелин, избягвайки пръскането, което унищожава пчелите. От друга страна добития мед е по-чист и по-качествен.
Пчелинът се намира в района на Вонеща вода, село Въглевци и съвсем конкретно една съвсем малка махала в планинския край – Гащевци. Освен, че мястото е отдалечено, там нищо не се сее, само горички и полянки има и няколко възрастни хора.
Георги Гърков гарантира за качеството на продукта от своите кошери. Освен това се стреми от година на година, то да се повишава и да се развива.

„Миналата година направихме с наши партньори козметична линия Вечно млад (Forever Young). Тя е изцяло с наши пчелни продукти. Искаме хората да приемат меда не само като подсладител на чая. Той може да се използва за много други неща, защото със свойствата си е изключително полезен“, категоричен е свищовлията.

Георги Гърков не крие, че има планове начинанието му в тази насока да търпи развитие във времето. „Повечето пчелари се занимават единствено с пчелния мед, ние се опитваме пчелен прашец да добиваме, пчелен восък, прополис, пчелно мляко. Всички тези продукти ще се опитаме след това да им добавим стойност и да ги направим вторичен продукт. Не само пчелен мед в буркан, а и по друг начин да се консумира от хората“, споделя Георги Гърков.

Продукцията добита в пчелина на свищовлията достига и до английския пазар. „Имаме партньор в Англия. Бавно става, трудно става, изисква се доста и време, много внимание и не малко средства. Надяваме се лека полека да се получат нещата, гледаме в една посока“, споделя Гърков.

Проблем, който стои пред всички пчелари е ниската цена. „Ние затова и се опитваме да използваме тези продукти като добавена стойност. Затова и сме се и насочили към райони, където няма обработваеми площи, които се пръскат. Тези проблеми се опитваме да ги избягнем. Същевременно това ни ощетява – в район като Свищов се добива повече мед, двойно, а някой път и тройно“, разказва пчеларят.

От един кошер Георги Гърков добива до 15 – 20 килограма средно мед, докато в други райони при добро позициониране на пчелините, количеството достига до 40 – 50 – 60 килограма среден добив от кошер. Такъв може да се постигне в район като този около Свищов.

Отделно за Георги Гърков и разстоянието се оказва проблем – пътят в едната му посока е сто километра. И всяка събота и неделя е във Въглевци в пчелина.

Думите за изчезване на пчелите са преувеличени, споделя нашия събеседник. Категоричен е, че има намаляване в техния брой. В България има много райони, където смъртността на пчелните семейства е много висока. И съответния пчелар трябва да инвестира средства да възстанови пчелните семейства, ако иска да поддържа нивото на своя пчелин – необходимо е и време, защото е нужна и до цяла година за възстановяването на цял пчелин, в зависимост и от смъртността.
Промените в климата от последното време се отразяват и тепърва ще се отразяват поне в България, споделя Георги Гърков. „Виждаме, че зимата става много нетипична за нашия район. Българската пчела през зимата стои в покой, топлят се семейството. А когато е много топло през зимните месеци те се движат, което е проблем за тях, защото изяждат хранителните запаси, които ги имат в тях“, споделя пчеларят.

Обичайно през зимата пчелите са на топка в кошера. Снасят си яйцата и ги топлят. Консумацията на мед е в пъти по-малка, когато се позатопли кълбото започва да се движи, а хранителните запаси свършват.

Попитан как да познаем истинския мед Георги Гърков отговаря: „Някои казват като се обърне буркана трябва една хубава ябълковидна топка да се образува. Да не е много течен. Кристализирането на меда също е добър показател, че е истински мед. Аз да Ви кажа и не знам как се прави фалшив мед и не искам и да чувам. Дори и не искам да чувам, но със сигурност има. Много се внася от Украйна, много се внася от Китай, което със сигурност пречи на българските пчелари“.

Георги Гърков е един от първите, които се включиха в кампанията „Златна карта“ 2023 в подкрепа на ДЮШ Академик. Споделя, че се включва след предложение на своя партньор, който му помага за навлизане на английския пазар, който е възпитаник на Школата. Самият свищовлия има син, който тренира баскетбол, но приема идеята да се развива и подкрепя развитието на детския спорт в Свищов. „Хубаво е децата да спортуват, да са ангажирани със спорт“, категоричен е той.

Синът на Георги Гърков ще навърши девет години следващия месец. В момента само подпитва баща си за пчелите. „Все още не го е жилила пчела. Аз имам и по 20 ужилвания. Някой път и по къс ръкав и къс панталон не ме е жилила и една“, със смях приключваме нашия разговор.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.