Ще имаме правителство за Коледа, стана ясно от думите на бъдещия премиер Кирил Петков. Кабинетът ще е готов „оптимистично – другата седмица, може би реалистично – седмицата след това“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ по бТВ. Отново имената на министрите не бяха оповестени – те ще станат ясни следващата седмица.
Новата коалиция няма да спази традицията министър от една политическа сила да има заместници от всички коалиционни партньори. Този път всяка партия ще има свободата да попълни екипа на министерството, което получи според коалиционното споразумение, от горе до долу със свои кадри, включително и зам.-министрите, които самият министър ще има свободата да си избере.
Целта е съответната партия да понесе цялата отговорност за сектора, който ще управлява, мотивира се той.
„Всяка от партиите ще може да номинира най-добрите си кадри да ръководи дадено министерство. Включително и зам.-министрите се надяваме да бъдат избор на самия министър. Така никой министър няма да има оправдание „ами вашият зам.-министър ме провали“. Не, друго ще направим, ще дадем възможността на самите министри да си избират екипите, с които ще работят. Така няма никой да има оправдание“, заяви Кирил Петков.
Но предупреди – после няма да има политически чадъри.
„Защото, както в един договор в бизнеса, всеки трябва да носи отговорността. Всеки един от коалиционните партньори ще има собствен избор върху министерствата, като се уточни квотата, те трябва да си носят отговорността с хората и екипите“, обясни Петков.
„Ако нещо не се изпълни, ще го качим на лидерско ниво за обсъждане – дали този човек или министър е подходящ за поста си. Така че отговорността ще се носи и от коалиционните партньори, но и от самите им избраници. Сега въпросът е дали хората, които всяка партия избира, ще имат капацитета за това“, коментира още съпредседателят на ПП.
„Те ще бъдат номинации от партиите, но в момента, в който бъдат номинирани, те ще бъдат министрите на България, те ще отговарят за задачите на страната и няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи встрани от правата линия, независимо от сложната политическа ситуация, че сме четири партии“, зарече се бъдещият министър-председател.
„Следващата седмица до края да имаме предложение за нов кабинет, включително с министрите вътре. Имаме още стъпки да се извървят. Първата е днес да изпратим договора до всичките ни партньори, чакаме тяхната обратна връзка, доколкото разбирам, те ще минат през техните вътрешни съвети и ако всичко е наред, надявам се до сряда да има финализиран договор с разпределението на министерствата“, коментира лидерът на ПП.
„Ако БСП номинира техния лидер, това е техният избор“, отвърна той на въпрос дали е вярно, че Нинова би била вицепремиер. Той отказа да назовава всякакви имена, както и да уточни дали на бъдещото министерство на иновациите ще бъде отредено на соцлидерката. Петков не потвърди дали Бойко Рашков е приел да бъде вътрешен министър, като обясни, че това е засега само предложението на неговата формация.
Петков коментира всички актуални теми – от бюджета на държавата до скандала в ББР. И се обяви за зелените сертификати и за депутатите.
„Би била правилна стъпка за зелен сертификат. Ако се изисква така да се влиза в ресторант, така трябва да се прави и в парламента“, каза бъдещият премиер.
Попитан как парламентът ще плаща заплатата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна в списъка „Магнитски“, Петков каза: „Въпросът е, че това трябва да се види. За мен беше учудващо и разочароващо, че ДПС номинира точно този кандидат от два избирателни района. За мен това е една голяма тяхна грешка“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.