Уникални експонати открити при проучванията на Нове участват в изложба в София, която разказва за развитието на медицината през Античността и Средновековието. Това съобщи за Актуално Свищов д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология” при Исторически музей – Свищов.
Медицински инструменти открити при разкриването на Военната болница в Нове са част от експонатите, които днес отпътуваха за столицата. Експозицията, която е под надслов „Лечебницата през Античността и Средновековието” ще покаже и мраморна глава на бога на медицината Асклепий, както и каменен постамент от статуя.
В изложбата, която ще бъде отворена за посещение в Националния антропологичен музей – София до 30 юни 2022 година, е и бронзова лампа. Едни от най-любопитните експонати е напълно запазен глинен съд, който се свързва с култа към Асклепий. За тази връзка говори змията, която е разположена спираловидно на античния съд. Той е може би единствения открит в цялостен вид при над 60-годишните проучвания в Нове.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.