Европейската комисия представи днес кризисен енергия план за съществено намаляване на потреблението на газ през следващите месеци, в случай че доставките на газ от Русия изцяло спрат или бъдат силно ограничени, съобщи БНТ. Едно от предложенията на Брюксел е температурата в обществените сгради да бъде не повече от 19 градуса през зимата, а в летните месеци климатиците да не охлаждат по-малко от 25 градуса.
Еврокомисията очаква свиване на икономиката в съюза с поне процент и половина, ако Москва допълнително ограничи доставките, в отговор на европейските санкции и подкрепата за Украйна. Планът на Брюксел включва и мерки, които правителствата могат да предприемат като предоставяне на финансови помощ или държавна помощ за компаниите, за да намалят потреблението на газ или преминат на друг тип гориво и провеждането на информационни кампании за намаляване на потреблението. Утре трябва да бъдат подновени доставките по руския тръбопровод „Северен поток 1“ след спирането за поддръжка, но съмненията на Брюксел са, че Москва няма да поднови доставките или силно ще ги ограничи.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.