В свищовското село Хаджидимитрово днес бе направена първа копка за издигането на нов православен храм. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Свищов. Официалната церемония бе водена от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който извърши ритуал по полагане на основите и благослови Богоугодното дело. Специални гости на събитието бяха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, архиерейският наместник отец Руслан Личев, отец Михаил Миронов, общински съветници и жители на населеното място.
Кметът на Хаджидимитрово Емил Тодоров изрази своята радост и удовлетворение от стартирането на дългоочакваното събитие, като благодари на всички оказали подкрепа и съдействие за реализирането му. Средствата за строежа на новата църква, която ще носи името „Свети Архангели“ са събрани от дарения по сметката на църковното настоятелство, а кметът на населеното място изрази надежда, че добри хора ще да продължат да даряват, за да може храмът да бъде спокойно и докрай изграден. Той не пропусна да благодари на отец Руслан Личев за инициативността и подкрепата, на Дядо Григорий за благословията, и на Общината и общинското ръководство, които също подпомагат градежа на църковния храм.
Датата 5 април ще остане паметна за жителите на Хаджидимитрово, които години наред напразно очакваха да бъде ремонтирана старата църква в селото – „Св. Архангел Михаил“. Редица обстоятелства възпрепятстваха ремонтните дейности на стария храм, но младият и инициативен кмет на населеното място намери решение като предприе стъпки по изграждането на нов. Емил Тодоров подчерта, че няма да се откаже от възстановяването на полуразрушената църква, но на този етап всички усилия ще бъдат насочени към възможно най-бързото изграждане и отваряне вратите на новия храм „Свети Архангели“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.