Във всички населени места на община Ценово спазиха стародавната традиция по закичване с мартеници. В навечерието на Баба Марта символите на пролетта украсиха централните части на селата, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Облечена в народна носия Баба Марта от ранни зори тръгна по улиците на Караманово. Една от първите спирки на „старицата“ беше кметството на селото. Тя раздаде ръчно изработени мартеници и благослови служителите да са живи и здрави и да работят в името на местното население. Всички минувачи по улиците бяха закичени с оплетени червено-бели пролетни символи. За броени минути бяха раздадени повече от 200 мартеници. Една от Децата от детската градина с нетърпение очакваха да пристигне Баба Марта. Малките палавници бяха подготвили програма от песни, танци и стихотворения, посветени на пролетта. Емоционална бе срещата и в местното училище. В центъра на селото двуметрови фигури на Пижо и Пенда придават допълнително празнично настроение, а по клоните на едно от дърветата са закичени повече от 100 мартеници.
Във фоайето на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово бе подредена изложба с мартеници, изработени от ученици. Повечето от пролетните символи са изработени от естествени или рециклирани материали. Победителите в конкурса за най-атрактивна мартеница получиха награди.
И Джулюница осъмна с празнична премяна. Мартенското дърво в центъра на селото беше обвито с бели и червени конци, а по клоните бяха закичени мартенички. Във фоайето на читалището експозиция разказваше за една от най-стародавните български традиции.
Празничното настроение завладя и Долна Студена. Възпитаниците на детската градина изнесоха спектакъл, посветен на Баба Марта. В центъра на селото са монтирани и двуметрови мартеници.
Доброволци украсиха като Пижо и Пенда дървета в парка на Новград. Баба Марта спази традицията и от ранна утрин закичваше с ръчно изработени мартенички всички минувачи. Тя посети кметството, детската градина и училището, където благослови всички да са здрави, бели и червени, румени и засмени.
Във всички населени места на общината тържествено беше отбелязан и Денят на самодееца, който се чества също на 1 март. В деветте читалища са регистрирани близо 40 самодейни състава, певчески групи и танцови ансамбли.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.