Символична първа кирка на автомагистралата Русе – Велико Търново направиха по обяд премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областните управители на Русе Данаил Ковачев и на Велико Търново – Ивайло Здравков, както и кметове от региона, предаде кореспондентът на БТА за Русе и региона.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията.

Проектното трасе на бъдещия аутобан е с обща дължина близо 133 км, което е с близо 15 км повече от сегашния път, и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

Изграждането й ще започне от точка в землището на община Ценово, за която има готов технически проект, завършени отчуждавания и е издадено разрешение за строеж.

За останалата част от автомагистралата тези процедури не са завършени.

„За осемкилометровия участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. „Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта“, каза още министърът.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. „Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, посочи министър Цеков.

На въпрос кога ще е готова магистралата, Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ Русе – Велико Търново е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027, а министърът на регионалното развитие в служебния кабинет на Румен Радев – Иван Шишков, я обяви за национален обект.

Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, заобикаляйки Велико Търново от запад. Идеята е там трафикът да се разделя към Шипка и Прохода на републиката. Трасето по проект е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. Вече бе обявено, че общата цена на магистралата ще е 1,5 млрд. лв., което е около 20 млн. на километър.

Димитър Недялков – заместник-министър на транспорта, заяви, че началото на строителството на магистралата „Русе – Велико Търново“ е в момент, когато развитието на транспортното направление „Север-Юг“ е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз.

„Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението“, каза Недялков.

Росица Кирова – заместник-председател на Народното събрание, каза, че се вълнува да бъде днес на церемонията, защото е „човек, ангажиран от години с каузата за изграждане на адекватна структура в Северна България“. „Магистралата ще спести и онези човешки жертви, на които сме свидетели през последните години“, каза Кирова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.