„Демократична България“ твърдо ще отстоява позицията си България да изпрати военна помощ за Украйна, но няма да излезе от управленската коалиция, ако не се постигне съгласие“. Това обяви пред Нова тв депутатът от ДБ Атанас Атанасов, председател на Демократи за силна България, пише вестник „Сега“.
В четвъртък в Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на „Продължаваме промяната“ и БСП обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна не влезе в дневния ред на заседанието. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция, която за НС ще трае 10 дни.
„Ще бъдем твърди, но без да сваляме правителството, без да напускаме правителстовото. Ако не получим подкрепа, има начин да се разграничим от тези, които не желаят България да изпраща военна помощ за Украйна“, посочи днес Атанас Атанасов, но не влезе в детайли какво точно смятат да правят. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди „всички версии“ и ще ги обяви.
„Аз съм оптимист за външната ни политика. Да, бях изненадан от позицията на коалицинните ни партньори, но се надявам да прогледнат – предстои Великден. Сигурен съм, че коалицията ще устои. В тези трудни времена българите не искат избори. Призовавам всички да проявят смелост“, заяви Атанасов.
Според него би могло да се вземе решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна, тъй като имало огромно мнозинство за това, но без да бъде сваляно правителството. „Тук става въпрос за цивилизационен избор, така както навремето бе взето решението да влезем в НАТО“, посочи Атанасов. По думите му е пределно ясно, че България не е неутрална и осъжда агресора Русия, но имало само „колебание по отношение на един елемент“.
НЕКА НС ДА СЕ СЪБЕРЕ ИЗВЕНРЪДНО
В декларация, разпространена в социалните мрежи Клуб „9 декември“, който е час от „Да, Бг“  и в него влизат Мануела Малеева, Калоян Янков, Велизар Шаламанов, Иван Матов, настояха в започналата 10-дневна парламентарна ваканция все пак да се събере извънредно за Украйна, за да гласува дали ще позволи България да даде оръжие на Украйна.
„Българският военно-промишлен комплекс е водещ производител на боеприпаси за гаубици, РПГ и зенитни ракетни комплекси Стрела, жизнено необходими за отбранителната операция в Донбас и евентуално контранастъпление на юг. България е в състояние да предостави незабавна и безценна помощ на украинските защитници, като едновременно с това се освободи от безвъзвратно остарялото си съветско въоръжение и бойна техника. Подобни решителни действия от страна на българското правителство биха открили път за отлаганото в продължение на десетилетия превъоръжаване на българската армия и биха довели до значително повишаване на боеспособността й, чрез модернизация и пълна интеграция в НАТО.“, се казва в декларацията и се подчертава, че „Няма аргументи и оправдания и за смъртта на етническите българи в Украйна, които в момента се сражават срещу руските агресори и загиват в защита на Украйна. Дълг на българското Правителство и Парламент е да защити и подкрепи хората с български произход, които днес застават в бой и за нашата свобода.“
ЕС ЩЕ КУПУВА ТЕЖКО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА
ЕС ще купува тежко въоръжение и ще го предоставякуп безплатно на Украйна във войната й срещу Русия, това съобщи президентът на Европейския съвет Шарл Мишел пред украинския вестник „Европейска правда“. От съображения за сигурност Мишел отказва да даде повече подробности. За 2-та месеца от началото на войната ЕС отделил 1.5 млрд евро за подкрепа на украинската армия. Това допълва помощта, която много страни-членки на ЕС оказват на Украйна на двустранна основа. „Но тази помощ е недостатъчна, длъжни сме да направим повече“, казва Мишел.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.