Едни от първите украински бежанци вече са настанени в свищовското село Царевец. Първите украински бежанци влязоха в България в нощта срещу понеделник, пише вестник „Труд“. Свищов е една от двете общини заедно с Варна, които вече са създали организация по приемане на бягащите от ужаса на войната. Кметът посрещна Оксана и четирите й деца, едното от които е 8-месечно бебе.
Майката и децата и напуснали родния град Николаев, в който се водят сражения. Пътували до България две денонощия.
„При нас е война. Постоянно се стреля, използват гранатомети. Взривиха блок с живущите в него. Когато тръгнахме, вдигнаха във въздуха мост. Докато пътувахме, мои роднини се обадиха и казаха, че цяла нощ са бомбардирали. С нас не тръгна най-голямата ни дъщеря. Изкарахме в бункера два дни, но с малките деца и бебето бе невъзможно да издържим. А тя остана там. Съпругът ми ни изпрати и пак се върна обратно, все пак е война и трябва да защитава града ни. Банковите ни карти не функционират, магазините са затворени…В Николаев останаха познати, приятели, братовчеди, съученици, повечето се надяват, че всичко ще премине бързо. Но е изключително опасно. От Николаев минахме през Орловка, там хората са паникьосани, те са много изморени, не са яли и спали от дни“, разказа Оксана.
Бежанците от Николаев са транспортирани от Олег – бесарабски българин, който е студент в София. Той и негов приятел решили да правят курсове и да извозват бежанци от Украйна към България, Молдова, Румъния.
По-рано днес от община Свищов заявиха пред Актуално Свищов след официално запитване, че в ГРАДА ВЕЧЕ СА НАСТАНЕНИ майка с четирите й деца. Часове по-късно се оказа, че са настанени в хотела в родното село на кмета. Това породи поредни въпроси към „Цанко Церковски“ 2, които изпратихме на електронния адрес на пресцентара:
1. Колко хора от района на военните действия се намират към днешна дата на територията на община Свищов? Пет или девет?
2. Къде са настанени – в социалните жилища, изградени по проект или в село Царевец?
3. Създадена ли е някаква организация желаещите жители от Свищов и населените места да предоставят помощ за тези хора?
4. Желаещите да помогнат към кого да се обръщат?
5. Има ли конкретна нужда от неща към този момент?