Нелия Димитрова е единствената участничка от Русенска област, която е наградена за участието си в Националния конкурс „С очите си видях бедата“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Тя е класирана на трето място във възрастовата група от 7-10 години. Момичето е ученичка в четвърти клас на ОУ „Свети Климент Охридски“ в Долна Студена. За участие в надпреварата през тази година бяха допуснати общо 415 рисунки, като за първи път в нея се включиха и представители на Индонезия. От Русенска област са били изпратени девет творби.
За да поздравят призьорката, във фоайето на училището се събраха нейните съученици. Отличието беше връчено от гл. инспектор Светослав Бойчев – началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той пожела на малката художничка още много награди и творчески изяви.
„Идеята за рисунката се роди съвсем спонтанно от лично мое преживяване. Преди време домът на наши съседи се подпали. Момичето, което беше вътре, със сълзи на очи се бореше с огнената стихия. Опитваше се с всички сили да потуши пламъците, докато дойдат пожарникарите. Този момент силно се запечата в съзнанието ми“, развълнувано разказва Нелия. Творбата все още си няма име, но със сигурност притежава силно емоционално въздействие. Четвъртокласничката прочете пред съучениците и гостите свои стихове, посветени на родното място и училището.
Отличените рисунки на конкурса ще бъдат включени в благотворителен календар за 2023 година. На тържеството присъства и Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация в Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.