Под Калето на Скопие, столицата на Република Северна Македония, се намира чаршията. Не е пресилено твърдението в заглавието, че това е най-големият пазар на Балканите.
Там животът кипи 24 часа в денонощието. Денем са отворени дюкяните, в които може да се купи какво ли не. Отделен е въпросът дали качеството е автентично или е произведено в Китай.
Облекчение обаче е, че плащането става в динари, евро, лева… Реално продавачите като истински търговци приемат всяка валута. Минус обаче е, липсата на постерминали за плащане с дебитна или кредитна карта.
В дъждовно време обаче внимавайте! Не се зазяпвайте по витрините, а гледайте в краката си. Настилката като в типично селище на Балканите не е подържана с години и така, ако не внимавате може да си измиете я лицето, я очилата…
Иначе старата Скопска чаршия от седем века е неразривна част от града. Разположен на източния бряг на река Вардар, от Каменния мост до Бит пазар и Калето пазарът бил градски център за търговия още от 12. век. Построен е по примера на другите византийски столици. През 16 – 17 век става един от най-важните пазари на Балканите, а в средата на 18 век на чаршията има над 2000 дюкяна.
Тесни улици са покрити с калдъръмени камъни, през които се тъкат историите на скопчани, нанизани магазини в които се продават най-разнообразни стоки, занаятчийски работилници, в които все още се съхранява някои стари занаяти. От всеки ъгъл докосва миризма на скара и кебапчета от многото ресторанти, кебапчийници, кафенета, сладки ориенталски деликатеси, старо-нови чайни, където се поднася чай в малки стъклени чаши на метални подноси. По магазините могат да се купят ръчно изработени бижута, филигран и сребро, както и златни огърлици.
Въпреки няколкото бедствия – пожара от 1689 година и земетресение през 1963 година, Скопската чаршия е оцеляла и до днес и представлява гордостта на града. Преобладава османската архитектура, но се забелязват и останки от византийската.
Александър ШАБОВ
Свищов – Скопие – Свищов
Следва

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.