С близо един милион лева от Плана за възстановяване и развитие в Свищов ще бъдат изградени слънчеви панели, които ще осигуряват нощното осветление на града на Щастливеца. Това съобщи пред Актуално Свищов кметът Генчо Генчев.
Проектът бе разработен по Норвежкия финансов механизъм. 82 общини, включително и Свищов, останаха в резервния списък. Преди дни е било обявено, че тези 82 общини, които не достигна ресурс от програмата, финансирана от Норвегия, получават пари от Плана за възстановяване и развитие, уточни кметът.
Генчев припомни, че със средства на Общината преди две години бе подменено част от осветлението – от „Свобода“ в източна посока и там градът синее. „И остана в останалата част да бъде сменено осветлението. Въпреки това на улица „Хаджи Димитър“ осветлението вече е ЛЕД“, уточни градоначалникът.
Общината в момента подготвя проект за другата част от Свищов за енергийно осветление. Той предвижда изграждането на соларни панели. До средата на месец юли договорът за начинанието ще бъде подписан, а неговата стойност е за близо един милион лева.
Проектът предвижда поставянето на осветителни тела със самостоятелни соларни осветление.
Освен в града се осигурява осветление и на околовръстните – улица „33-ти Свищовски полк“, до „Паметниците“, прелеза на „Свилоза“, уточни кметът Генчев.