Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ за четвърта годна помага за рехабилитацията на Марина Михайлова от Горна Оряховица. Разказва в репортаж Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона. 7-годишното момиченце се бори с детската церебрална парализа и вече има своята голяма победа – първите си самостоятелни крачки.

Поставят на Марина тежката диагноза – детска церебрална парализа, малко преди да навърши годинка. Безусловната любов на майка ѝ Наталия Тотева и усърдието на специалистите водят до сериозен успех – момиченцето вече прави самостоятелни крачки, ходи на предучилищна група и се подготвя за първи клас.

„Не искам вече да съм с проходилката си. Трудно ми е да отида до някое място, защото всеки път, когато направя една или две крачки, започвам да падам, като на гимнастиката. Надеждата ми е да започна да бягам. Спомням си как направих първата си крачка. Беше през 2021 година. Просто така се случи. Много съм щастлива“, споделя Марина.

Нейният успех не е дошъл сам и изневиделица, а е резултат от усърдна работа с рехабилитаторите, разказва майка ѝ Наталия Тотева:

„Големият ѝ рекорд е 85-86 крачки наведнъж. Това е напредъкът – нейният и на всички специалисти. След 7 години това е неин успех. Основно посещаваме Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. Имат специалисти, които работят предимно с деца. Процедурите включват рехабилитация, физиотерапия и плуване. Парите по Здравна каса покриват минимална част от заниманията. Затова сме принудени, всички родители на деца като Марина, да плащаме допълнително за частни посещения. Според специалистите тя има голям потенциал да бъде самостоятелна“.

За четвърта година Марина Михайлова е дете на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Одобрена е за финансова помощ от 1200 лева, които отново ще бъдат използвани за допълнителни рехабилитационни процедури, за да се затвърди и увеличи напредъкът на борбеното момиченце да ходи самостоятелно.

Наталия и Марина от Горна Оряховица си имат мечта:

„Мечтая си да не броя повече крачките. Мечтая си да е самостоятелна. Да я пратя един ден до магазина, защото например е свършил оризът вкъщи и тя да ми го донесе. Затова си мечтая“, казва майката.

„Искам да си проходя самичка, да ѝ се сбъдне на мама мечтата“, допълва момиченцето.

Майката и дъщерята си имат и житейски девиз:

„В различна част на деня, когато ни е трудно или когато сме много щастливи, си го повтаряме. „Силни, смели, красиви и щастливи“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.