Няма да има скок от 35% на цената на газа от май. Може и намаление да има. Бяхме подготвени. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария. На 5 май се събира в София координационен съвет с представители от ЕС. Ще се изготви стратегия за договарянето на цената на руския газ, която може да е по-ниска. ЕК прави група, за да се види не само ние как да си вземем, а как газът да стига до ЕС. Това ще стане с общ европейски договор. Това обяви вицепремиерът Асен Василев пред Нова тв, пише Дир.бг.
„Координационният център на ЕС включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан и Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена“, разкри още вицепремиерът.
„Похарчихме 3 млрд. лева за тръбата „Турски поток“, но няма нито едно отклонение към български град. Защо? Питам“, добави още вицепремиерът.
„Ако отидем на пазарни цени, каквито са на борсата в Холандия, увеличението ще около 10%“, добави Василев и поясни, че основен фактор за поевтиняването на цената газа ще е старта на получаване на азерски газ.
„Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк“, но то беше върнато. Няма държави, които да заобикалят санкциите. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне. Страната ни е сезирала ЕК, започнало е антомонополно разследване срещу „Газпром“ и страната ни ще заведе искове в арбитражния съд“, обясни още Василев.
„Вече 12 години разширението на газохранилището в „Чирен“ се стопира. И сега ома обжалване от отделни фирми и това спъва работата“, каза още Асен Василев.
Асен Василев коментира и отношението между кабинета и президента Румен Радев. В последните дни и двете страни направиха остри коментари помежду си.
„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления, не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес“, допълни Василев.
„Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук“, каза още финансовият министър.
Той се надява както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес.
„Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, а ние да отидем на килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце“, завърши Асен Василев.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.