63-то археологическо лято в Нове тази година стартира през месец август, научи Актуално Свищов от свои източници в Националния археологически институт с музей при БАН.
По традиция първи на терен започва работа екипа на полския археолог д-р Елена Кленина от университета в Познан, Полша. Тази година обаче тя няма да работи на терен поради липса на финансиране. От полска страна това лято ще работи единствено екип археолози от университета във Варшава.
От българска страна Нове ще бъдат проучвани от екипа на доц. Евгения Генчева, организатор и ръководител на Българо-полската експедиция. Тя продължава проучванията си в Школата на Първа кохорта.
На терен от българска страна влиза и д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология” в Исторически музей – Свищов. Той продължава проучванията си във вила извън градските стени.
Обектите на двамата български археолози са допуснати за финансиране от страна на Министерството на културата. Предстои обаче още две комисии да ги одобрят. Оптимистичния вариант е учените да започнат работа до средата на август. Не е изключено обаче археологическо лято да се превърне и в… археологическа есен. От ведомството на културния министър Атанас Атанасов коментират, че проучвания може да се правят и през… януари.

Сн.: архив Актуално Свищов