Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която днес беше осъдена окончателно на шест години затвор за корупция, е заловена в България и ще бъде предадена на румънските власти, съобщи Аджерпрес, цитиран от Дир.бг.
„В резултат на сътрудничеството между специализираните структури в рамките на министерството на вътрешните работи и властите в България жената, на чието име беше издадена заповед за изпълнение на присъда затвор, е открита на територията на България. Продължават специфичните дейности с оглед на предаването на жената на властите в Румъния“, съобщи румънската полиция.
По-рано днес Удря беше осъдена окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото „Галавечер на Буте“.
Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.
Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.
Според телевизия Диджи 24 Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево, след което е обявена за международно издирване. Тя е напуснала страната легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това.
Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва телевизията. Тя направи това и през 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика.
Тя беше заловена в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.
49-годишната Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г., стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата Партия Народно движение.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.