Сагата БСП-Свищов продължава. Писмо до Актуално Свищов единствен съобщи за вчерашната декларация на съветниците от столетницата, които отлюспиха София Вергилова-Георгиева. Днес публикуваме позицията на Анелия Димитрова, доскоро председател на общинската партийна структура и заместник – кмет на Общината. Все още групата съветници-социалисти не са си написали и предоставили декларацията, за да стане обществено достояние.

В заключение – четири години „Мълчанието на агнетата“ от страна на БСП – Свищов и изведнъж разгорливост! Но дано не е късно!

Уважаеми, дами и господа политици – вие трябва да търсите средствата за информация, а не те вас, ако искате да стигнете до хората, естествено. Репортерите не ядат хора, повярвайте!

Розицията на Анелия Димитрова е публикувана без редакторска намеса!

УВАЖАЕМИ Г-Н ШАБОВ,

тъй като името ми беше споменато в няколко публикации в „Актуално Свищов“, ще се възползвам от правото си на отговор като засегнато лице, по коментираните теми и въпроси. Мисля, че най-вече дължим истината на Вашата аудитория и цялата общественост.

Ситуацията в БСП в нашата община е тема, по която дълго мълчах. И не от чувства на вина, срам или безсилие, а защото искрено вярвам, че тези вътрешнопартийни проблеми трябва да се обсъждат и решават там, където им е мястото- в партийните организации и в съответните органи на БСП. В противен случай имат трудно обратим отрицателен ефект върху публичния образ на партията. В условията на наближаващи местни избори, предпочетох да се отдръпна и да не коментирам явно ситуацията, в която изпадна общинската организация. Уверявам Ви, че ми беше много трудно да го направя, защото случилото се беше несправедливо и незаслужено спрямо мен. И тук не ставаше въпрос да преглътна собственото си его, а да проявя елементарно човешко самоуважение. Въпреки това, пренебрегнах личните си чувства, за да не се навреди на доброто име и репутация на партията. Виждам, че темата вече излезе далеч от партийните рамки, ето защо ще си позволя да споделя моята гледна точка по засегнатите теми.

Официалният мотив за прекратяване на правомощията ми като председател на ОбС на БСП-Свищов е фактът, че не напуснах поста на заместник-кмет на община Свищов. Това решение на Националния съвет на БСП не беше прието равнодушно от много голям брой председатели на основни партийни организации, които изразиха публично несъгласието си с него и своята подкрепа към мен. Някои от тях поискаха да си тръгнат от БСП, но ги убедих да останат. Защото нищо не започва и не свършва с мен в партията. Никога не съм поставяла себе си над БСП, над организациите и никога не съм използвала хората, като щит пред себе си. Тръгвам си с удовлетворението, че привлякох стотици нови съмишленици на БСП, с постигнатите резултати, винаги по-високи от тези на областно ниво и далеч по-добри от тези на национално. Благодарна съм на общинските съветници, на кметовете и кметските наместници от БСП, на тези председатели на основни партийни организации, членове и симпатизанти на партията, в които срещнах разбиране, подкрепа, уважение и солидарно отношение. И желание за борба за справедливост.

По отношение на спекулациите относно моето членство в БСП, ще отбележа че бях избрана за председател на ОбС на БСП-Свищов на редовно свикана и проведена Общинска конференция на партията преди три години, с преобладаваща подкрепа на присъстващите делегати и това никога не е било оспорвано досега. Пред всички присъстващи беше обявено от организаторите- тогавашното ръководство, че отговарям на всички условия да заема този пост. Това е истината и категорично заявявам, че ще потърся отговорност по съдебен път от всеки, който твърди неистини по този въпрос или ги тиражира публично.

Във връзка с изявлението на София Вергилова-Георгиева ще се опитам да не падам на подобно ниво и да не използвам като нея квалификации или по-точно спекулации, а аргументи и факти. Ще заявя, че винаги съм имала достойнството и смелостта да изляза и сама да защитавам позициите си, а не посредством други хора. Никога не съм се възползвала от някого, за да постигна целите си. Няма да го направя и сега. Общинските съветници от групата на БСП имат достатъчно разум, съвест и опит, за да могат да вземат автономни решения и нямат нужда друг да дирижира тяхното поведение. Добре е г-жа Вергилова да се опита да намери причините за тяхното отношение към нея в собственото си държание, а не някъде другаде. Още повече, че някои от тях са общински съветници много преди нея. А, и нека не забравя как направи този „летящ старт“ в кариерата като заместник-председател на Общински съвет- Свищов. Хубаво е човек, да помни от къде е тръгнал и кой е вървял по пътя до него, най-малкото защото ще го срещне отново. Тъй като г-жа Вергилова изтъква само собствените си активности като общински съветник, ще и припомня, че не само тя е вземала отношения по обсъжданите предложения и теми в местния парламент, и нека не си преписва това „постижение“. Всички останали съветници са участвали и в далеч повече кампании и мероприятия от винаги „заетата“ г-жа Вергилова. Искам да и напомня, че ангажираността и към някои избори беше толкова голяма, че дори не попита за резултата… Добре е човек да има претенции, но по-важно е да ги оправдава и те да имат покритие. Радвам се на високата самооценка, която г-жа Вергилова си поставя. Щом притежава подобни знания, опит и амбиции, нека се опита да влезе през парадния вход като председател на общинската организация, а не през задния. Да, но само така е възможно да успее. И лесно. Но, не е достойно и честно. Не само за мен, а за всички онези членове на партията, които се чувстват излъгани, употребени и унижени.

Ще заключа, че в момента БСП в Свищов се самоунищожава, заради подхранваните политически амбиции на някой, който няма морала и смелостта да ги реализира почтено и по правилата. Жалко е, че националното ръководство инициира и катализира тези процеси, без да се интересува как това ще се отрази на партията в общината, а водено от чувство на реваншизъм към несъгласните с него!

Поздрави,
Анелия Димитрова