Съвсем малък, още като ученик, започва спортния път на свищовлията Марио Якимов. Днес той е на 60 години, но продължава да е картотекиран състезател по тенис на маса. Треньор на отбора на СКТМ Академик 2001, който успешно играе в А Републиканска група…
„От много малък се занимавам със спорт и по-точно тенис на маса. Баща ми, Бог да го прости, бе треньор и той ме заведе в зала. Силно казано зала, по-точно фоайето на ОУ „Филип Сакелариевич”, където бях ученик, на мозайка. Никола Атанасов ми бе като първи треньор, също учител и бивш състезател по тенис на маса”, спомня си Марио Якимов.
Спечелил е медали във всички възрастови групи и всички дисциплини – индивидуални, двойки, смесени двойки. „Говорим за юноши младша възраст, юноши старша възраст, мъже. При мъжете имам най-големите успехи. Там съм имал щастието и удоволствието да бъда в един отбор с някои от най-известните състезатели от последните години. Божидар Генчев, който не е вече между живите, мир на праха му. Стефан Китов, сегашния шеф на федерацията, който вече е пети мандат председател на федерацията. Иван Стоянов, Стефан Стефанов, Джеват Хасанов, Назар Агопян. С тези състезатели съм участвал в отбора и сме били шест пъти шампиони на България. Всички те не са от Свищов, те бяха студенти в Академията, аз бях ученик. Аз имах възможност и щастие да играя, да тренирам и да партнирам, да се уча от тях. Някои от тях са в чужбина, а други вече не са между живите”, споделя състезателят и треньорът.
Сред спортните му успехи са – три финала на двойки мъже. Има медали индивидуално и на смесени двойки. „Интересното е, че последния финал го играх на 48 години, не говорим за ветерани, а за Държавно първенство за мъже. С партньора ми младеж, който играе много добре, но не бе в националния отбор, нито в разширения, нито в титулярния състав”, уточнява свищовлията.
Като треньор негови състезатели печелят медали във възрастите деца, юноши, девойки младша и старша възраст. Венелина Цветкова през 2004 година е републикански шампион за девойки до 18 години. Известно време, в периода 1998 – 2000 година, е и помощник треньор на националните отбори – юноши младша възраст, юноши старша възраст и мъже.
В момента отбора на СКТМ Академик 2001 се състезава в А Републиканска група. Това е втората по сила група, първа е Висшата лига, но нивата са шест както във футбола, но с други наименования. „Във Висша лига има много чужденци, много пари, ние играем с моя син и още две – три момчета, на доста високо ниво, защото при мъжете конкуренцията е много голяма”, уточнява Марио Якимов.
Международен турнир, спечелен 1998 година в Норвегия, където участват състезатели от 18 държави, посочва състезателят за успех, който помни и цени. 1999 година печели седмата шампионска титла на България, но този път с отбора на Хасково – състезание, което е доста вълнуващо, защото вече не е в първа младост, коментира от дистанцията на времето. „Все още съм картотекиран, но по-малко играя, давам възможност на другите състезатели в А Републиканска група”, посочва нашия събеседник.
„При ветерани имам 9 поредни шампионски титли, на двойки сигурно пак толкова. От известно време не се състезавам при ветераните, защото когато има състезание при ветерани и има състезание на спортистите, които тренирам не се състезавам”, уточнява Марио Якимов.
На въпрос как се е развил спорта тенис на маса през годините отговаря: „Преход между звезди, последните 20-на години разчитаме на местните състезатели, успехите са много по-малко, но пък тенисистите са местни момчета, което е хубаво. Защото студентите идват, състезават се, постигат някакви успехи и си заминават”.
За проблемите в спорта тенис на маса. „Сами си пречим, дори в Свищов имаше един момент – пет спортни клуба с предмет на дейност тенис на маса, говоря за община Свищов, защото единия бе в Козловец. Смятам, че това не само не е редно, но е и странно. В момента в общината има три спортни клуба с предмет на дейност – тенис на маса и пак са много. Не е хубаво. Това е едно разделение и жалкото е, че в повечето случаи страдат децата заради някакви болни амбиции на възрастните. Може да е силно като израз, но е факт. Децата не бива да страдат, когато се отнася за спорт, за условия за спортуване, за ползване на спортна база, за финансиране и т.н.”
„По мое време имаше Дружество Академик и всички спортове бяха секции към Дружество Академик. След 90-те години всеки спорт трябваше да стане отделен клуб, което не е лошо по принцип, не е грешно”, продължава коментара за спорта през годините Марио Якимов. Според него е грешно, че се позволи, да се раздробяват тези клубове. Просто трябваше – клубовете по даден спорт да не са повече по един за такива малки общини като Свищов, споделя той.
Естествения ход на нещата според Марио Якимов е обединен клуб по тенис на маса. „Мисля, че това ще се получи с течение на времето. Политиката на Министерството на спорта е такава – да се повишават критериите относно лицензиране и квалификация на клубове и те ще трябва да се обединят поради една или друга причина”, споделя 60-годишният състезател и треньор.
Пред СКТМ Академик 2001 предстои участие в А Републиканска група мъже. Там се очаква дебют на едно момче, състезател на Марио Якимов, при мъжете и той се надява да се представи успешно и при юношите.

Алекс БОГОМИЛОВ

Снимки: авторът; личен архив


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.