Жалба срещу „зеления сертификат”, подписана от 56 души, е внесена днес в Административния съд, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на гражданска платформа „Изправи се.БГ”.
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе в Административния съд жалба, разписана от 56 души с правен интерес, срещу заповедта за въвеждане на „зеления сертификат“.
Заповедта нарушава основни граждански права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на човека. Става дума за правото на труд и придвижване. Най-големият порок на заповедта е нейният дискриминационен характер, защото лица с еднакъв здравен статус, с еднакви количества антитела, се третират по различен начин. Едните получават „зелен сертификат“, а други не могат да го получат. Не стана ясно защо хора, които са преболедували вкъщи и са диагностицирани без тест и не са в регистрите, но имат антитела, не могат да получат сертификат, каза Манолова.
Тя посочи, че хората с автоимунни заболявания също са дискриминирани, защото за тях е противопоказно да се ваксинират и не могат да получат сертификат.
Проблем има и с малкия бизнес, където работниците по различни причини не могат да получат сертификат и трябва да се тестват на всеки два дни. В различните отделения в болниците също има проблем, защото много от медицинските работници са преболедували, имат достатъчно антитела, но не могат да вземат сертификат, заяви тя.
Манолова посочи като проблем и цените на антигенни тестове, с които може да се вземе сертификат за 48 ч. Независимо дали цената е 36 лв. или 10 лв., за ниските доходи на българите е непосилно да се правят тестове на всеки два дни, обясни тя.
Надяваме се, че преди Административният съд да отмени тази заповед, здравното министерство ще я замени с нова, която да осигури повече равнопоставеност, каза още Манолова.
Най-много подписи под жалбата има на хора с автоимунни заболявания, за които е противопоказно да се ваксинират. Към жалбата са се присъединили и служители в хотели и ресторанти, социални работници, собственици на малък и семеен бизнес, мениджъри, студенти.
Подписи има и от лица, прекарали COVID-19 в болници, но нефигуриращи в регистъра за „зелен сертификат“, както и от заболели от COVID-19, които са се лекували в домашни условия и въпреки че са диагностицирани от личните си лекари или с антигенни тестове, не могат да си извадят сертификат.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.