Община Свищов и „Институт Перспективи“ предоставят възможност за безплатни курсове по китайски език за ученици. Това съобщиха за Актуално Свищово от пресцентъра на Общината.

Община Свищов и „Институт Перспективи“ осигуриха безплатни курсове по китайски език за ученици. Това стана ясно на срещата, организирана от община Свищов и „Институт Перспективи“, на която бе представена Дандан Танг, преподавател-доброволец от Китай, която през следващите месеци ще преподава китайски език и култура на свищовските ученици.

„Интересът към китайския език и култура през последните години се повиши не само в България, но и в световен мащаб. Причините за това са свързани със засилване ролята на Източна и Югоизточна Азия като фактори, определящи икономиката и политиката в света. В този контекст бих искала да отбележа, че чрез владеенето на чужди езици ние не само разширяваме хоризонтите си, но и инвестираме в развитието на бъдещите поколения чрез наследството, което оставяме. Интересът към обучението по китайски език в Свищов нараства с всяка изминала година.“, с тези встъпителни думи се обърна заместник-кметът Анелия Димитрова към участващите в срещата директори на образователните институции в Общината, разяснявайки логическата връзка между възникналата необходимост от чуждоезиково обучение, последвалите действия и интензивната комуникация, протекла между Община Свищов, „Институт Перспективи“ и Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Обучителният курс е насочен към ученици от гимназиален етап, тъй като основен език на самото обучение е английският. Предвижда се да бъдат сформирани общо 4 групи, по една в СУ „Николай Катранов“ и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, а останалите две ще са сборни от останалите училища в Общината. След приключване на курса на обучение, желаещите могат да се явят на изпит и след успешното му полагане ще получат сертификат HSK, който съответства на ниво А1 от Общата европейска езикова рамка.

Успоредно с уроците по китайски език ще бъдат организирани и различни инициативи, на които ще бъде представена китайската култура и традиции.

Дейността на китайските доброволци в България е регламентирана в Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, сключено между МОН и Министерство на образованието на Китайската народна република.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.