Църквата „Света Троица“, Свищов, построена от големия български архитект и строител Майстор Кольо Фичето, осветена на 19 септември 1867 година, е смятана за един от образците на църковната архитектура от Късното Възраждане.
Иконостасът на църквата е дело на майстор Антон Пешев, родом от Крушево, Македония и е изработен в периода 1870-1872 г.. Дължината му е 16 м., а височината – средно над 10 метра.

Иконите на иконостаса са рисувани от знаменития свищовски художник и иконописец Николай Павлович. Балконът на горния етаж, е доставен от Виена, а големите кандила били изработени в Букурещ като дарение.
През 1872 г. първият български екзарх Антим І посещава храма и служи в него. Същата година в Свищов пристига първият търновски митрополит Иларион Макариополски и отслужва тук Света литургия.
На 28 юни 1877 г., след освобождението на града, руският император Александър ІІ присъства на молебен в църквата „Св. Троица“ в памет на падналите първи жертви за Освобождението. По случай черакуването си в храма, императорът подарява 6 камбани. Камбанарията е построена от уста Генчо Кънев (1883-1886).
Ани НИКОЛОВА
Снимки: Дамян ПЕТКОВ; архив: Актуално Свищов

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.