Всяка година на големия християнски празник Благовещение членуващите в Женското благотворително сдружение “Съгласие 1869” – Свищов, отдаваме заслужена почит към патрона на благотворителното сдружение в Свищов – Елена Хаджииванова. Този ден отново ни събра пред поставената през 2006 г. от сдружението ни паметна плоча в дома, където е живяла тази благородна българка. Приели я за патрон на ЖБС “Съгласие”, ние, правоприемничките на основаното през 1869 година благотворително дружество, с чувство на признателност поднесохме цветя пред паметната плоча на патрона си. В храм “Преображение Господне” почетохме паметта на всички починали негови деятелки. По-късно настоящата председателка Светлана Георгиева говори за делото на патрона ни, за нашата дейност и набелязахме предстоящи благотворителни прояви.
Елена Хаджииванова е родена в 1824 г. във Видин в царския български род Шишманови. Омъжва се в Свищов за общественика и родолюбеца Димитър Хаджииванов. С него създават 7 деца – трима сина и четири дъщери. Първородната им дъщеря Тинка е майката на Алеко Константинов, а един от синовете й – Емануил, става професор по математика и е един от основателите на Софийския университет. Макар и майка на 7 деца, Елена Хаджииванова намира сили за общественополезни неща. Запомнена като извънредно будна жена, тя е особено активна при защитата на женските права за образование и култура. В 1869 г. тя основава в Свищов ЖБД „Съгласие”, което работи под нейно председателство. По-късно ръководи и сдружението на Червения кръст в града. По време на войната, заедно с други жени от дружеството, Елена Хаджииванова помага на болните и ранени руски и български войници. Така се заразява от тифус и през пролетта на 1878 г. умира. Свищовци я погребват като героиня.
Днес, въпреки ограничените ни средства и противоепидемиологичните мерки, ние продължаваме да съхраняваме и доразвиваме започнатото от Елена Хаджииванова и нейните съратнички и се опитваме да бъдем полезни на нуждаещи се наши съграждани, като следваме нашия девиз: “Да не забравяме, че сме се събрали да правим добро. И нека Бог ни помага!”
Галя ФИРОВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.