Преди 169 години на този ден се ражда Димитър Апостолов Ценов. По този повод официалната страница на Свищовската Алма матер, носеща неговото име публикува следния текст:
Днес, 08 януари 2022 г. стартира една много специална за СА „Димитър А. Ценов“ и Фондация „Димитър А. Ценов“ рубрика, която носи името „Дарителят Димитър Ценов“. Причината да я започнем е желанието ни да представим в пълнота живота, стопанската дейност и идеите на крупния свищовски търговец и предприемач Димитър Ценов, с чието благородно дарение е основано Свищовското висше училище. Вярваме, че чрез рубриката ще популяризираме делото на Димитър Ценов и неговият морален пример. Причината да изберем днешния ден за начало на нашата нова инициатива е, че днес по нов стил се навършват 169 години от раждането на Димитър Ценов. Затова първите факти, които ще представим, са свързани с неговото рождение и семейство. С рубриката #ДарителятДимитърЦенов отдаваме почит и на всички изследователи, сред които доц. Рашко Иванов, Пенка Маринова, Николай Живков и проф. Радко Радков, спомогнали за съхраняването на паметта за Дарителя.
Кой е Димитър Ценов: Известен е с дарението си от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“.
Търгува със САЩ и половин Европа, строи водопроводи, пътища, железопътни линии, завода за цимент в Златна Панега. Оставя всичките си пари и имоти за създаването на висше търговско училище в Свищов.
На 21 май 1932 г. в София след продължително боледуване приключва земният път на благодетеля Ценов. Погребан е в родния му град в двора на църквата „Св. св. Петър и Павел“ с големи почести в израз на благодарността и признателността на свищовското гражданство за стореното от него.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.