Лъжем се, че ядем български продукти, каза пред БНР Румен Стоянов – кмет на Калофер и животновъд. По думите му нашите производители внасят меса, млека, зеленчуци, плодове и други стоки и ги слагат под български етикет. По този начин си компрометираме изцяло нашия пазар и навън, и навътре, подчерта той в предаването „Преди всички“.

Според него сега назрява проблем с уж украинско мляко:

„По документи се внасят млека от Украйна, а те са полски, чешки или унгарски – няма значение. Ние никъде досега не сме видяли на етикета да пише „Произведено в България“, никъде не е записано откъде е ресурсът. Ето един голям компромис, с който ние потъваме, потъваме, потъваме“.

От една страна българските фермери фалират заради ниски изкупни цени на млякото, от друга страна българите не могат да си позволят да си купят мляко и сирене заради високата цена. Този факт Румен Стоянов коментира така:

„Този проблем виси над нас със страшна сила много години назад, най-малко едно 6-7 години. Откакто сме създали Националното сдружение на кметовете на кметства в България съм поставял въпроса и там. Всички колеги сме на мнение, заедно с колегите животновъди, с производителите, че най-вече големият компромис, който България прави с българския етикет – това води до този момент. Освен това европейските субсидиите, които получаваме – българите и румънците, са най-ниските в Европа. Не можем да бъдем конкурентоспособни“.

Кметът на Калофер настоява да има специален български етикет, с който да се маркират продукти, произведени от началото до края само с български суровини. Според него така земеделските производители ще имат по-голям стимул да работят.
По думите му колкото и да малко това, което може да се произведе само от българска суровина, то трябва да е ясно обозначено. „Това ще разграничи вкусовите качества, истинското качество на българското“, отбеляза той.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.