Осем села в община Свищов трети ден са в бедствено положение заради липсата на питейна вода. За част от тях причината са почти пресъхналите водоизточници, а за други – водата се губи 80% по над 60-годишната азбестова водопроводна мрежа. Това разказва в обширен репортаж Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за областта.
За пиене хората купуват минерална вода от магазина или обикалят селските чешми на близо и далече.
27 водоноски на ВиК Свищов и на Общината тръгнаха към бедстващите села, за да осигурят вода поне за санитарно-битови нужди. От вода се нуждае и Противопожарната служба в Свищов.
Всяко лято изживяваме един и същ шок и ужас, споделят хората от свищовското село Българско сливово, където е обявено безсрочно и пълно бедствено положение.
Едва стотина милилитра вода на секунда е дебитът на местните водоизточници, които захранват свищовските села Совата, Горна Студена и Българско сливово. Отделно от това по водопроводната мрежа, излязла от експлоатационен срок, изтича 80% от питейната вода. За трите села е обявено пълно и безсрочно бедствено положение.
Критичното състояние на водоизточниците е причината за обявеното частично бедствено положение за селата Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава. Безводието засяга над 8500 жители от осемте села.
Без капка вода в чешмите са над 1000 жители на Българско сливово. Става все по-зле, казва кметът Радослав Атанасов, който управлява четвърти мандат:
„Ситуацията с водата е трагична, защото от година на година стават все по-големи проблеми. Стари инсталации, много загуби на вода. Има определени райони, където със седмици няма, не стига до там водата. Хората, засега, все още си купуват минерална вода. Има готовност да се докара с водоноски питейна вода“.
Не се търпи, разчитаме на едва капещата селска чешма в горите, споделят местните жени:
„Трудно се оправят хората в Българско сливово. Това е кошмар, ужас и не е нормално за 21-ви век да се седи без вода с тези малки деца в тези жеги, в тези времена на коронавируси. Просто не е нормално да се оставят толкова хора“.
„Имам внучка, която постоянно се цапа. Постоянно мъкнем тубите. Водоноски нямаме. Наливаме вода от селската чешма и тя вече привършва. Лоша работа“.
„Цяло лято продължава това нещо. Миналата година беше още по-зле. Никой не може да обясни. Звъним всеки ден. Отговарят – водата има дебит. Добре, като има вода, защо не ми тече вкъщи вода? Ремонти трябвало, ами направете ги тези ремонти в крайна сметка“.
Защо не са направени ремонтите на тръбите:
„Защото средствата са огромни. Инвестициите, които правят експлоатационното дружество и Общината, са недостатъчни. Затова нашият апел е за помощ от страна на държавата. Загубите в населеното място на вода за питейно-битови нужди са над 80%“.
Това е отговорът пред БНР на Румен Линев, началник на свищовския клон на ВиК Йовковци. По думите му, все пак се задава светлинка в тунела:
„В началото на новата седмица ще бъдат подменени 2400 метра от критичния участък на хранителния водопровод. Но с изпълнението на този обект, проблемите ще бъдат решени частично. Надяваме се на допълнително финансиране от страна на държавата, което е нужно за подмяна на най-критичните участъци във водопреносната мрежа на населеното място. Минимум 5 километра“.
Държавното финансиране ще дойде трудно, защото ВиК Йовковци, на което и хората от Българско сливово плащат за питейна вода, не е член на ВиК холдинга.
Масово земеделските кооперации в Свищовско пълнят водоноски и цистерни, за да осигурят вода за Противопожарната служба, ако в засегнатите от безводието села възникнат пожари, поясни началникът на свищовската пожарна Светлин Михайлов:
„Специално в тези села са резервирани водни количества в резервоари за вода във всички земеделски кооперации. Без вода произшествията няма да останат. Всички пожари със сигурност ще бъдат загасени и ще бъдат водоснабдени. Що се отнася до водоноски, Районната служба не разполага, но на ниво Областна дирекция, Главна дирекция разполагат с водоноски и при необходимост се мобилизират“.
Единственото място, където в Българско сливово има вода, е селският шадраван, но той върти стотина литра постоянна вода в резервоара си.
Търпението на хората е изчерпано, казва кметът Радослав Атанасов:
„Селото е готово да излезе на протест, включително и за затваряне на пътища“.
Над 20 са населените места в област Велико Търново на воден режим. От вчера заработи областен кризисен щаб за безводието в региона. На този етап нищо не може да се направи за реалното решение на проблема, става ясно от съобщението на пресслужбата на областния управител. Единствено Националният военен университет може да помогне с пет водоноски.