81-годишният свищовлия Желю Замфиров продължава да създава шампиони. До ден днешен (Бел. ред. Материал писан през 2012 година) спортният педагог успява да съхрани своя неизтощим дух, неуморимост, всеотдайност и стремеж към високите цели, които неизменно е преследвал през всичките си десетилетия. Всичко това го прави уникално явление в историята на българската лека атлетика. Неговите стотици възпитаници на които, освен спортно-технически и морално-волеви качества, е предал и нещо от своя характер на победител, произнасят и днес името му с възхищение и благодарност.

Сред възпитаниците на свищовлията е най-бързият български спринтьор Петър Петров, национелн рекордьор и бронзов медалист на 100 м. от олимпиадата в Москва през 1980 година. След „звездите“ на спорта, за чието израстване има неоспорими заслуги желю Замфиров са и такива имена като легендата Иван Гърчев, участника в две олимпиади Тодор Тодоров, шампиона на висок скок и седмобой Стефан Алтънов и много други.

В своята дълга педагогическа практика Желю Замфиром създава и множество ученически отбори, с които извоюва трудно изброими отличия в републикански и международни състезания, на-вече в леката атлетика. Пенсионирането му преди повече от десетина години не само, че не бе повод за заслужена почивка, но като че ли му даде още повече оснавания и амбиции да продължи да „произвежда“ шампиони.

За своя колосален труд в създаването на спортна база и подготовката на елитни спортисти Желю Замфиров заслужено е удостоен с престижни звания и награди – „Заслужил деятел на физкултурата“, Заслужил деятел на спорта“, орден „Кирил и Методий“, „Треньор на 20-ти век“, с десетки медали и други отличия…
2012 година

Галя ФИРОВА
Снимки: Архив Галя ФИРОВА, архив Актуално Свищов

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.