Регионалната здравна инспекция във Велико Търново задължи водоснабдителното дружество за региона да осигури качествена питейна вода за три от селата в община Свищов, където е открито наднормено съдържание на желязо и хром, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона.
След хроничния проблем със съдържанието на манган в питейната вода на свищовските села, които се водоснабдяват от местни водоизточници, последните изследвания на Регионалната здравна инспекция констатират над два пъти наднормено съдържание на желязо в питейната вода на село Българско Сливово. Няма здравословен риск, но се създават проблеми за работата на водоснабдителната система, коментира д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – Велико Търново:
„При наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите“.
В питейната вода на Драгомирово и Совата е повишено съдържанието на хром.
Здравната инспекция е издала предписания до ВиК „Йовковци“ да осигури безопасна и чиста питейна вода за населението в трите села. С началото на активния земеделски сезон е констатирано и наднормено съдържание на нитрати във водата за свищовското село Овча могила.
10 са селата в областта на воден режим.