Заради необичайно топлото време жътвата на пшеница и ечемик тази година ще започне с месец по-рано, предаде БНТ. Стопаните в Южна България обаче очакват и по-ниска реколта, с която трудно ще покрият направените вече разходи.

Заради продължителната суша и рекордно високите температури през март и април пшеницата и ечемикът се развиват значително по-бързо.

„Това е ечемик, който е изкласил, той ще узрее след 20 дни, това е т. нар. температурен стрес. Зелената им маса се обезводнява, което забавя фотосинтезата, забавя всички жизнени процеси, прогнозата е за по-ниски добиви“, заяви проф. д-р Иван Янчев, Аграрен университет Пловдив.

В землището на град Съединение Ангел Вукодинов също вижда върху продукцията си пораженията от климатичните промени. И вече опитва да пресметне загубите, които го очакват.

„Реколта максимум 50% от това, което е обичайното. Ние последните години се научихме постоянно да ги смятаме загубите заради геополитиката. Много трудно в момента можем да смятаме, но няма как да очакваме добра реколта“, допълни Ангел Вукодинов, зърнопроизводител.

От всеки декар зърнопроизводителите ще имат поне 150 килограма по-ниски добиви. Готвят се за по-ранна жътва и очакват да видят как топлото и сухо време ще се отрази и на качеството на продукцията.

„Понякога се получава и обратната аномалия. При по-ниски добиви качеството е по-високо, така че вероятно ще има някакво качество, но ако добивът е 2-3 пъти по-малък колегите няма как да оцелеят“, каза още Ангел Вукодинов.

При намаляващи добиви и растящи разходи крайният потребител също ще усети повишението на цените, смятат фермерите.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.