Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети България потвърдиха за Dir.bg дипломатически източници.

От съображения за сигурност не се съобщава точно кога ще стане това, но има вероятност да се случи до края на седмицата, а именно в четвъртък, стига международни събития да не се явят като пречка за посещението.

Не се дават подробности и с кого ще се срещне Зеленски, но се очаква, че това ще е с представителите и на изпълнителната власт и на Народното събрание.

По-рано днес Комисията по външна политика в парламента прие проектодекларацията, внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, която изразява подкрепа за приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.

В декларацията се посочва, че най-прекият път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно изтегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави. Призовава и за продължаваща военно и военнотехническа подкрепа за Украйна.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обеща България да продължи да помага на Украйна и заяви, че помощта ще стане по-голяма процентно. В момента се подготвя втори пакет помощ за Украйна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.