Украинският президент Володимир Зеленски  призова страните от Групата на седемте (Г-7) да помогнат на правителството му да се снабди с допълнителни два милиарда кубически метра природен газ и да му доставят модерни танкове, артилерийски установки и снаряди, както и оръжия с голям обсег на действие, предава Ройтерс, цитирана от БТА, пише вестник „Сега“.
Говорейки по видеовръзка на дистанционната конференция на Г-7, чийто домакин е Германия, Зеленски също така призова Русия да направи „съществена“ стъпка към дипломатическо разрешаване на войната в Украйна и предложи Москва да изтегли войските си до Коледа.
„Ако Русия извърши изтегляне на своите сили от Украйна, тогава тя ще осигури и надеждно прекратяване на военните действия“, каза украинският президент. „Не виждам причина, поради която Русия да не направи това сега – за Коледа.“, каза още той.
Русия нахлу в Украйна през февруари и боевете бушуват в южните и източните райони на страната, а през последните седмици Москва започна да извършва вълни от ракетни атаки по украинската енергийна инфраструктура, припомня Ройтерс.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.