До 20 март правителството ще премахне зеления сертификат, съобщи на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването. Решението на властта идва два дни преди обявения протест на „Възраждане“. Здравният министър Асена Сербезова обаче подчерта, че това решение на властите няма връзка с планирания протест, пише Дир.бг. 
„Но в никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на „Възраждане“, каза министър Асена Сербезова.
„Нашият прогнозен план дава 20 март за края на зеления сертификат в България“, заяви министър-председателят.
„Успяхме да минем през тази омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси“, похвали се той.
Намерението на здравните власти е премахването на зеления сертификат да стане плавно на три стъпки до 20 март, като първото разхлабване на изискванията за представянето му ще бъде още на 24 февруари. „Правим тристъпково облекчаване. Вървим до пълно отменяне на ограниченията“, каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
От тази дата собственици на обекти ще могат да допускат лица без да им изискват документа. Ограничението за персонала обаче остава и след тази дата. От 5 март ще бъдат допускани лица до посещение на търговски обекти и други без да им изискват да показват сертификат.
Изискването за зелен сертификат за персонала ще отпадне окончателно на 20 март, обясни Кунчев.
„И ако нещата вървят в очаквания от нас ход, на 20 март можем да обявим, че посещението на различни обекти и в училище ще става без изискване на зелен сертификат“, обобщи доц.Кунчев.
Ще останат да важат само ограниченията от европейския сертификат при задгранично пътуване.
„Той ще важи само и дотолкова, доколкото, ако човек иска да пътува, това му осигурява възможност за пътуване по света, не само в ЕС“, обясни той.
Според него маските на обществени места би трябвало да отпаднат най-късно, защото те играят ключова роля в предпазването.
„Няма да е вечно това тестване на учениците“, каза още доц. Кунчев, като добави, че докога ще се запази, предстои въпросът да се обсъди.
Ангел Кунчев отчете спад на заболеваемостта с 25% и изрази надежда, че вече настъпва спокоен период. „Шансът да се появи нов щам е минимален“, каза епидемиологът. Опасенията му не са свързани с лятото, а по-скоро с есенния сезон. не очаква нов щам у нас да създаде проблеми, по-скоро притеснения може да дойдат чак през есента.
„Разбира се, че винаги има такава опасност, оставаме в готовност за реакция, ще се вземат съответните противоепидемични мерки“, каза доц. Кунчев.
„След две години ограничения идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре“, изрази задоволоството си главният държавен здравен инспектор. Той съобщи, че спадът на заболяемостта е 24,8%, което е значително, по думите му. Новите заразени са паднали под 6000, а под 600 – настанените в интензивните отделения пациенти, обобщи Кунчев. Той изрази очакване, че още тази седмица новозаразените ще паднат и под 5000 души.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.