Положителността на тестовете за COVID-19 продължава бързо да се покачва. За изминалото денонощие 10,20% от 3135 направени изследвания са положителни. Вчера положителността на тестовете беше 8,74%, а преди обръщането на тенденцията се задържаше на около 4-5%.
Новите случаи са 320 – по-малко от вчера, но в четвъртък често има повишение, което вероятно се дължи на отчитане на случаи от предходни дни, така че днешното намаление е в реда на нещата и не показва положителна тенденция. Днес също има починали – трима. При смъртността обаче тази седмица е по-лека в сравнение с миналата – за периода 20-24 юни жертвите са 14, а за петте дни на миналата седмица са 18, като миналия петък има особено висок брой за настоящата ситуация – 9 починали. И миналата седмица, и тази имаше само по един ден без жертви, като и при двете става дума за понеделник.
ВАКСИНАЦИЯ
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят, пише вестник „Сега“. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.
Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:
– Имунокомпрометирани;
– Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
– Пациенти на хронична диализа;
– Пациенти с онкохематологични заболявания;
– Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
– Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
– Възрастни хора на и над 65 г.
Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. Списък на местата, където може да се постави е публикуван на сайта на здравното министерство(link is external).
От понеделник, 27 юни, националната здравно-информационна система ще позволява въвеждането на втората бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.
Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго, уточняват от МЗ.
СРАВНЕНИЕ
Въпреки че смятаме пандемията за приключена, всъщност днес случаите са три пъти повече от тези, отчетени на същата дата през 2021 г. Тогава сме имали 93 случая. Активни са били 9456 случая, а сега са 61 269. Голямата разлика с миналата година обаче е, че омикрон не вкарва толкова много хора в болница – сега хоспитализациите са само 298, докато миналата година при такава ниска заболяемост в болница сме имали 1613 души. В интензивни грижи – силен показател за тежестта на вълната, сега имаме 28 души, а преди година сме имали 201.
Новата вълна, която се надига у нас в последните дни, вече вършее из Европа. В Гърция тази седмица се стигна до над 10 000 случая на ден, а по островите всеки втори тест е положителен.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.