Зърнопроизводители блокираха пътя Русе – Плевен при Горна Студена, обявявайки се против вноса на жито от Украйна, предаде БНР.
На протест излязоха зърнопроизводители от Северна България. С повече от 50 трактора фермери от областите Русе, Плевен и Велико Търново блокираха за кратко път Русе-Плевен при свищовското село Горна Студена.
Вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна ще доведе до фалити земеделските кооперации, защото по-ниските цени правят българската продукция неконкурентноспособна, заявиха протестиращите. Те настояват и за отлагане на стратегическия план в земеделието.
Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство.
„Техниката ще остане тук на място, докато не изпълнят исканията – да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция. И втора точка – стратегическият план, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година-две, да може да ни разяснят, защото не е приложим в нашите климатични условия. Ние като земеделски производители няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите“, подчерта координаторът на протеста и  председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово Димитър Димитров.