На Сирни Заговезни Денка Цанкова от павликенското село Димча навърши 100 години и събра на юбилея многолюдната си фамилия, разказва във вестник Борба Ана Райковска.

Тя е изтърсакът в семейството, шестото дете поред, и е единственият столетник в рода, но тримата й братя също били дълголетници и доживели до 90 години. Празникът й беше уважен от кметицата Иваничка Колева, която й подари комплект топли завивки, защото, по думите й баба Денка е много топъл човек. А на следващия ден столетницата бе посетена и от общинския кмет инж. Емануил Манолов.

Баба Денка е от малкото, които празнуват на две дати.

И това е заради объркване в документите. По кръщелното църковно свидетелство тя е родена на 24 март 1924 г. в гр. Левски. Когато въвеждат ЕГН-тата, секретарката от съвета търсела сведения за нея в родния й град. Общинската служителка намира данни за Дена и дали по предположения или кой знае как, я записват на 17 март и това стои официално в личната й карта.

„Цялото голямо наше семейство празнуваме рождения й ден на 24 март, но го отбелязваме и на другата дата. Поради суеверие обаче тази година, на юбилея, решихме да избързаме. Много благодаря за вниманието на кметицата Иваничка Колева, която разчувства всички ни и направи празника на майка ми чудесен“, сподели за в. „Борба“ дъщерята на юбилярката Йорданка Василева – музикален педагог и активен читалищен деятел в Димча.

Родът й е от Хотница, откъдето се преселило нейното семейство.

Баща й отглеждал лук и арпаджик, а в град Левски фамилията, включително и Денка, се захванала да плете и рогозки. Продавали всичко на пазара. Не били бедни, но не и заможни. В големите дворове произвеждали всякакви зеленчуци. Все пак баща й успял да вдигне три къщи на синовете си в града.

Денка изкарала седми клас, а 19-годишна се омъжила за Димитър Цанков и така дошла в Павликенско през 1943 г.

Първоначално се занимавала с домакинство, пък се захванали и да строят къща. После тръгнала на работа в ТКЗС-то. Научила се да плете и на машина, помагала в магазина на селкопа, където Димитър бил магазинер.

Благороден човек, с много добродетели, която лоша дума не е казала за никого – такава я знаят в селото баба Денка. Никога не е близвала алкохол, не е пила и хапчета, освен за кръвно. Но и тях зарязала напоследък. С бистър ум е и в добро общо здраве, макар краката вече да не я държат както на младини.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.