Заповедта за отпадане на задължителното изискване на зелени сертификати на входа на обществени обекти вече е подписана от здравния министър и публикувана на сайта на здравното министерство, съобщиха оттам тази вечер, пише вестник „Сега“.
Както бе заявено, от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение.
От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.
Въпреки че в заповедта са редактирани и текстовете за висшите училища, промени в техния режим на работа няма – зелените сертификати засега остават да важат за пълно възстановяване на присъствените обучения.
Заявените две други стъпки за облекчаване на ограниченията – от 5 и от 20 март, не са включени в тази заповед. Те обаче са описани в доклада на главния държавен здравен инспектор, който задължително я съпровожда. От съобщението на МЗ става ясно, че изискването за „зелен сертификат“ в цялата страна ще отпадне от 20 март при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.