През новата седмица започва монтирането на новата отоплителна система в Търговската гимназия. Това съобщи за Актуално Свищов кметът Генчев. Инсталацията е изработена в чужбина и това е причина за забавянето й. До края на годината се очаква учениците от ПДТГ “Димитър Хадживасилев” се очаква да се върнат в сградата, която е паметник на културата.

Успоредно с новото отопление на пелети се запазва и старата отоплителна инсталация. По този начин се гарантира и алтернативно отопление при извънредни ситуации, коментира градоначалникът. Той посочи, че предстои и цялостно боядисване на оградата на училището. Вече приключи санитарната сеч в двора на растителност и по този начин сградата на училището е по-добре видима.

Актуално Свищов припомня, че строителната площадка на гимназията бе открита с протокол от 30.01.2023 г. – дата, на която започва да тече и срокът за изпълнение на предвидените за обекта строително-монтажни работи.

Ремонтът е на стойност от близо три милиона лева европейско финансиране. Изпълнител е „Парсек груп ЕООД“. Сумата се увеличи с още 220 хиляди лева. МОН предостави допълнителните средства на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ за цялостна подмяна на отоплителната инсталация след усилия на Общината. Именно отоплението и температурите в класните стаи се оказа сериозен проблем през последната мека зима, когато температурите в класните стаи бяха 15 градуса.

Сградата на Търговската гимназия е национален паметник на културата, построена е от австрийския архитект Паул Бранк през 1895 година като умалено копие на Виенския държавен университет.