След броени дни започва 63-то археологическо лято в римския военен и античен град Нове. Традиционно за последните години пет екипа от Полша и България ще работят през следващите три, а дори и четири месеца край Свищов.

Традиционно финансирането за екипите на Познанския и на Варшавския университет е осигурено от полската държава.

Традиционно за последните три години работата на двата български екипа тъне в неяснота. През 2020 година заради пандемията проучванията на доц. Евгения Генчева започнаха втората половина на август и продължиха до октомври.

Миналата година заради политическата нестабилност сезона за българските учени се забави – свищовлията д-р Марин Маринов, уредник отдел Археология при местния музей започна проучвания в края на септември и излезе от обекта в края на октомври…

Към момента Министерството на културата е обявило списък на допуснатите обекти, които до дни трябва да стане ясно какви средства получават. И двата български обекта са в списъка, но никой не се наема да каже, кога ще стане ясно какви средства получават и кога ще започнат теренните проучвания.

Първи на терен, от края юни, започва работа екипа на проф. Елена Кленина от Познанския университет „Адам Мицкевич“. Тя продължава проучванията на една много интересна сграда, каквато също нямаме открита до сега и проучена в нашите български земи. Познанският екип смята, че това е армаментариум – склад, в който се съхраняват оръжията на римските легионери, а също така и бойните машини, които използват както Първи италийски легион, които по принцип са на въоръжение в римската армия. Според познанския екип единственият аналог, който има тази сграда, е в Рим.

Тазгодишният лауреат на награда от фестивала “Орел на Дунава” – проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет, също продължава своите проучвания. Миналата година полякът и екипът му направиха интересно откритие, придобило голяма популярност като римски хладилник от първи век след Христа. Това е керамично съоръжение, вкопано в земята, което се е отваряло нагоре. Предполага се, че през лятото в него е слаган лед за съхранение на различни храни, а през зимата и сняг. При разкопките и разкриването на това съоръжение в него са открити останки от храна – животински кости, както и останки от въглен, за който проф. Дичек допуска, че е използван за отблъскване на насекоми, които биха нападнали съдържанието на хладилника. Професорът и екипът му започват работа от първи август.

Екипът на проф. Агниешка Томас от Варшавския университет продължава проучванията си в южната част на легионния лагер. Работата там е все още в начален етап, тъй като на това място и в Нове като цяло културният пласт е изключително богат и с голяма дебелина.

Доц. Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН, която е организатор и ръководител на българо-полската археологическа мисия, ще работи по вътрешната улица, заобикаляща военния лагер и по останките от единствената разкривана до сега у нас сграда, представлявала офицерския клуб на легионерите в късната античност . Школата на Първа кохорта на Първи легион.

Това е схолето на легиона. Това е едно място за събиране на офицерите на първата кохорта на Първи италийски легион. Това схоле е построено през четвърти век. Интересното е, че на практика той е преусторен по-ранен склад за зърнени храни. Много важна сграда, каквато друга няма открита по нашите земи. Това за доц. Генчева ще бъде 37-мо археологическо лято в Нове, което ще бъде и последно, отдавайки се на заслужен отдих, сподели тя пред Актуално Свищов…

Свищовлията д-р Марин Маринов продължава своите проучвания западно от западната порта на легионния лагер и на по-късния град, където има разположени сгради извън крепостните стени.
Обектът е не по-малко интересен по своя характер от сградите в укрепената площ. Предстои работа за разкриване на южната стена на ранновизантийската базилика, разположена там. Очаква се да бъдат намерени още гробове от ранновизантийския некропол, в който е вкопана тази църква. Също така трябва да продължи разкриване останките от римската вила, разположена под некропола.
Александър ШАБОВ

Снимки: архив Актуално Свищов