За първи път от 60 години започва изграждането на нов затвор, предаде БНТ. Той ще се намира в дупнишкото село Самораново.
Новият затвор се очаква да отговаря на всички европейски стандарти. В проекта е включен освен строеж на помещения за излежаващите ефективни присъди и изграждането на сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда.
На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека. Капацитетът на затвора ще е за 400 лишени от свобода.
Изграждането му е финансирано по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм, а на първата копка присъства и министърът на правосъдието Крум Зарков.
Той подчерта, че с отварянето на затвора ще се разкрият 90 нови работни места.
„Ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет, ще има производствени бази, така че се надяваме това да допринесе за цялостното икономическо развитие на региона“, каза още министър Зарков.
Затворът, който се очаква да бъде най-модерният в страната, трябва да бъде завършен за 13 – 14 месеца.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.