В община Свищов започна ремонтът на два ключови пътни участъка. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Финансовите средства за интервенцията на пътната инфраструктура са осигурени изцяло от Агенция „Пътна инфраструктура“ и обхващат близо 7 километров пътен участък на третокласен път III-405, от с. Царевец до входа на град Свищов и 10 хил. кв. м. пътна настилка от с. Морава до с. Драгомирово.

Технологичният проект на пътния участък от гр. Свищов до с. Царевец включва подмяна на настилката, изцяло нова маркировка, ограничителни системи и пътни знаци, ново отводняване. Целият участък ще бъде приведен в съответствие с новата нормативна уредба и изисквания, а стойността на проекта е в размер на над 6 млн. лв.

Текущ ремонт е предвиден и на третокласен път III-302 от с. Морава в посока с. Драгомирово, където ще се извърши широкоплощно изкърпване на настилката в участъка и ще се постави нова маркировка, като старите компрометирани и корозирали знаци, ще бъдат подменени. С цел подобряване отводняването на участъка, в който при по-силни дъждове се получава затлачване, ще бъде почистено крайпътното пространство, регулите и окопите от храсти и наноси, и ще бъдат подравнени банкетите. За целта на предвидените дейности е предвидено 10 хил. кв. м. пътна настилка да бъде ремонтирана.

Двете пътни отсечки на общинската територията се характеризират с висок трафик, но към момента се намират в окаяно състояние и това води до рискови ситуации на пътя и повишен опасност от възникване на ПТП. В тази връзка, обновяването им е от изключителна важност за повишаване безопасността на движение и добрата свързаност в района, което от своя страна е една от предпоставките за икономическо развитието, чрез осигуряване на добри условия за транспорт.

Кметът на Свищов Генчо Генчев изрази свята искрена благодарност, за това че след толкова години Община Свищов беше чута от националното и областно управление на Агенция „Пътна инфраструктура“ и МРРБ, и бе създадена добра организация, за да стартират днешните дейности, който ще подобрят значително пътната свързаност в общината.

В днешния ден, успоредно със старта на ремонтните дейности започна и просветляване на крайпътния участък от град Свищов до село Ореш от дървета и клони, което е ключово за безопасността на движение в тази част от Републиканския път.