С 900 хиляди лева се извършва първи етап по ремонт на северната част на Факултетския корпус на Академията. Това съобщи за Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на СА “Д. А. Ценов”.

След събаряна на увредената част в момента се извършва разчистване на терена и запечатване на сградата. Проф. Божинова вече е внесла отчет за свършеното и искане за финансиране на втория етап – изграждане на корпуса в Министерството на образованието и науката. След одобряване на финансиране на втория етап предстои обществена поръчка за строителството.

Проектът предвижда изграждане на нов корпус на три етажа. За разлика от строителството от 70-те години на миналия век първият етаж няма да е на колони, които са създали проблема преди няколко години, коментира проф. Божинова. Тя уточни, че Факултетски корпус е строен на няколко етапа и компрометираният е с номер А8.

В новия корпус първи етаж ще представлява мултифункционална зала със самостоятелен достъп без такъв от официалния вход на Факултетския корпус. Залата ще може да се ползва и за събития не само, организирани от Висшето училище. На втори и трети етаж са предвидени големи аудитории – първите три семестъра първокурсниците учат едни и същи дисциплини и имаме нужда от големи аудитории, коментира ректорът. С подвижно преграждане те ще стават по-малки при необходимост, допълни проф. Божинова.

Актуално Свищов припомня: Сградата на Факултетския корпус е строена през 70-те години. Проблемът е възникнал преди 3 години. Северната част на постройката бе със сериозни деформации и в двете големи аудитории зеят огромни пукнатини, в които може да се провре човешка ръка.

В началото на 2022 година ректорът на Висшето училище проведе срещи с народни представители и среща с образователния министър тогава акад. Денков. В резултат на усилията през март се проведе геоложко проучване на специалисти от Минно геоложкия университет.

През юли 2022 година МОН осигури необходимите средства за първия етап на проекта по укрепване на корпуса.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.