По случай 160 години от рождението на Алеко Константинов, които се навършиха на 13 януари 2023 г., БНТ Русе постави началото на кампанията „Препрочитаме Щастливеца“, предаде БНР.
В рамките на инициативата всеки ден в каналите на обществената телевизия, в ефира на БНТ 2 от 13:55 ч. и социалните мрежи ще се припомнят откъси от емблематични произведения на Алеко Константинов. Видеоклиповете са заснети в родната къща на Щастливеца в Свищов, етнографска експозиция „Сладкаровата къща“, салонът на Първо българско читалище и аулата на Професионална търговска гимназия. В ролята на четци влизат негови съграждани – хора на изкуството, общественици, местни театрали, учители, студенти и ученици. Тя ще продължи до 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Свищов.

Актуално Свищов припомня, че премиерата на поредицата бе направена преди дни по време на официалното честване от рождението на Щастливеца в родния му град.