След предупреждението за проверки общините мистериозно намериха пари за улично осветление и почти навсякъде режимите на тока бяха прекратени. С тази нелицеприятна версия за действията на местните власти излезе тази вечер пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Николай Ангов, пише вестник „Сега“.
„Аз разпитах общини за управлението на средствата им – при повечето има някакви резерви, които задържат, съответно те имат и механизъм, при който мотивирано искат от министъра на финансите да бъде отпуснат допълнителен трансфер на средства“, каза Ангов. Според него, само две общини на ГЕРБ – Оряхово и Созопол, са поискали такъв допълнителен трансфер.
Ако кметовете са изчерпали бюджета си и не могат да си платят сметките за януари, това всъщност говори за едно лошо управление, смята депутатът. Това е и гледната точка на министрите. В същото време училища, болници и др. от дни бият тревога, че съвсем обективно не могат да покрият с миналогодишния бюджет новите цени на тока. Идеята е занапред да има централизирана поръчка за купуване на ток, за да се постигнат по-добри цени.
„Очакваме промяна в правилата за търговия на енергия. Когато се сключи едногодишен, двугодишен договор с фиксирана цена, той би трябвало да е задължаващ за двете страни. Ние търсим механизъм, по който да направим това – да задължим търговците. Ние имаме лостовете да направим така, че държавен доставчик да доставя на пазарен принцип. Засега това е хипотеза“, обясни Ангов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.