Думите на Бисмарк, че „най-много се лъже по време на война“ припомни деканът на Юиридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев в интервю по бТВ, пише Дир.бг. Коментарът му бе по повод случващото се в Украйна и предварителните обвинения за геноцид в Буча и използване на химическо оръжие в Мариупол.“Ако искаме да направим истинско разследване и да се разбере кой какво е направил, това не може да стане в горещата част на конфликт. Това, което ми се иска сега да припомня, че преди 150 години един много умен мъж, според мен, правилно е отбелязал, че най много се лъже преди избори, след лов и по време на война. Пък и в момента според мен главно разузнаванията пускат информация от едната и от другата страна“, каза Вълчев.
Попитан какво предвижда международното право, ако се докаже, че Русия е използвала химическо оръжие, юристът наблегна на „ако“ и отново призова да се придържаме първо към фактите.
„Много е трудно се разбира какво всъщност се случва. Това не пречи ние да имаме морална позиция въобще срещу войната, разбира се. Войната е ужасно нещо. Това няма никакво съмнение и тя трябва да бъде според мен морално заклеймена. Оттам нататък правото е почти безсилно поне към момента, защото войната всъщност е пълното отрицание на правото. Правото предвижда процедура за разкриване на някакво деяние, за неговото квалифициране и едва тогава произнасяне на присъдата“, напомни юристът.
„По време на война ние правим тъкмо обратното, ние произнасяме присъдата и след това евентуално някой да се оправя“, категоричен е деканът на Юридически факултет.
„Има дефиниции на геноцид, те са известни, но тъй или иначе към момента ние не знаем фактите, за да ги подведем под нормата. Поне няма изрично установени факти, така че, според мен, всеки такъв разговор би бил твърде идеологически натоварен, за да има някакво правно значение“, каза Вълчев.
Що се отнася до изказванията на американския президент Джо Байдън за геноцид в Украйна, Вълчев смята, че „за съжаление, Западният свят няма самочувствието да води военни действия срещу държава като Русия и сега ние компенсираме с едно сатанизиране и силно говорене“.
„Според мен западният свят няма да си позволи война в Украйна. В момента ние сме западният свят. Западът отдавна не може еднолично да определя какво ще става по време на война“, напомни деканът на Юридическия факултет.
Според него от конфликта в Украйна печели в дългосрочен план Китай, а западните страни вече не могат да определят глобалната политика.
„Най-важното в този момент е да имаш силно държавно ръководство, а аз се опасявам, че случайни хора управляват държавата“, смята Вълчев за настоящата ситуация в България.
„България трябва да бъде по-търпелива в отношението си към войната в Украйна“, заяви бившият министър на образованието.
„Важно е в такива сложни времена да имаме силно държавно ръководство. А ни управляват случайни хора“, отбеляза той по адрес на правителството. И напомни, че „България няма традиции да поставя националните си интереси“.
Даниел Вълчев прогнозира, че управляващите ще вдигнат ветото пред Скопие за Европейския съюз.
„Според мен правителството ще извърши подлост. Ще се на намерят причини за вдигане на ветото за Северна Македония и министър-председателят ще се усмихне“, каза Вълчев.
„България е най-заинтересована Северна Македония да е в Европейския съюз. Но това трябва да стане прозрачно“, добави юристът.