В навечерието на 1 ноември зам.-кметът на Свищов д-р Станислава Стоянова изнесе беседа в ККП „Щастливеца“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
По покана на председателя на ККП „Щастливеца“ Мария Радулова, зам.-кметът на община Свищов д-р Станислава Стоянова изнесе беседа пред членовете на пенсионерския клуб на тема: „Ролята на будителите за развитието на България“. По увлекателен начин тя направи ретроспекция на отбелязването на празника през годините като подчерта ролята на група български интелектуалци, начело с министъра на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски – Стоян Омарчевски, които точно преди 100 години предлагат на едно от заседанията на Министерския съвет на 1-ви ноември да бъде чествано делото на българските народни будители. По време на беседата, която неусетно се превърна в приятелски разговор, бяха споменати имената на бележитите свищовски будители, оставили светла диря в културното и историческо наследство на града и страната ни, и бе повдигнат въпросът за кризата на ценности, пред която съвременното общество все по-осезаемо се изправя.
Д-р Стоянова благодари на възрастните хора за техния буден дух и ги нарече съвременни будители, които съхраняват и предават традициите на поколенията след тях. Тя ги поздрави от името на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и ги приветства за активния културен живот, който се стремят да поддържат в клубовете. Като знак на взаимно уважение, председателят на ККП „Щастливеца“ Мария Радулова поднесе на Станислава Стоянова букет цветя и обеща отново да я покани да бъде техен гост по вълнуващи и актуални теми.